Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a participat la „The China-Germany-Europe Hidden Champions Forum 2024”, care a avut loc la Beijing, China, în perioada 12-14 mai 2024. Din componența delegației au făcut parte Secretarul de Stat de la Ministerul Energiei, Corolina Novac și mai mulți producători autohtoni de vinuri Chateau Vartely, Kazayak Vin, și alte produse, precum Floare Carpet.
În cadrul forumului, Președintele CCI a RM a prezentat oportunitățile de afaceri din Republica Moldova, fiind pus un accent deosebit pe investițiile în parcurile și platformele industriale din țară, dar și pe domeniul energiei regenerabile. Sergiu Harea a avut mai multe întrevederi cu oficiali din China, inclusiv cu Liu Minqiang, Director general a Agenției de promovare a investițiilor din China, dar și oameni de afaceri, cum ar fi Li Zhang, președintele Asia Digital Group.
Totodată, președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova a purtat discuții cu Peter Altmaier, ex-ministrul Economiei și Energeticii din Germania, mulțumindu-l pentru susținere în implementarea programului MTP (Manager Training Programme) și dezvoltarea sistemului de învățământ dual în R. Moldova după modelul german.
Participarea Președintelui Camerei la acest eveniment subliniază importanța consolidării relațiilor comerciale și investiționale dintre Republica Moldova și partenerii săi internaționali. Forumul a oferit, de asemenea, oportunitatea companiilor moldovenești de a-și prezenta produsele și de a stabili noi parteneriate comerciale.
La final, a avut loc o degustare de vinuri moldovenești, prezentate de cele două companii, Chateau Vartely și Kazayak Vin. De asemenea, s-a semnat un acord de parteneriat, prin care cele două vinării, urmează să livreze în scurt timp prima partidă de vinuri în regiunea Beijing.
Evenimentul organizat sub egida Senatului Economiei Europene și a Guvernului Popular al districtului Shunyi, reprezintă o importantă platformă pentru promovarea cooperării economice și comerciale între companiile din China, Germania și Europa.
Termenul Hidden Champions (campion ascuns) este folosit pentru a descrie companiile care au ocupat o poziție de lider pe piețele lor de nișă la nivel global, dar nu sunt bine cunoscute publicului. Germania se mândrește cu peste 1.300 de campioni ascunși, reprezentând aproximativ jumătate din totalul mondial.