Compania auto care sfidează trendul: Cel mai mare producător investește într-o nouă generație de motoare cu combustie

30 Mai 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2024, 09:25 // Actual //  bani.md

Într-o rară apariţie comună, şefii Toyota, Mazda şi Subaru au promis că vor continua să investească în tehnologia bazată pe combustibil, o mişcare de care vor beneficia şi sute de furnizori care se luptă cu trecerea la vehiculele electrice, informează Financial Times.

„Într-o epocă în care dezvoltarea tehnologiei vehiculelor electrice se accelerează, există un nou rol pe care îl putem urmări şi pentru motorul cu combustie internă”, a declarat directorul general al Toyota, Koji Sato, precizând că motoarele au fost concepute pentru a fi utilizate alături de baterii în vehiculele hibride.

Angajamentul Toyota faţă de tehnologia motoarelor cu combustie internă – care se bazează în mod tradiţional pe benzină sau motorină ca şi combustibil – vine în contextul în care vânzările de maşini complet electrice au încetinit din cauza preocupărilor legate de costuri şi de reţelele de încărcare insuficiente.

Acest lucru a dus la un boom al cererii de autovehicule hibride, determinând rivalii globali să crească investiţiile în aceste modele, care combină motoarele electrice şi motoarele cu combustibil.

Cel mai mare producător auto din Japonia a fost mult timp un susţinător al vehiculelor hibride şi mai lent în adoptarea vehiculelor electrice, o poziţie care a fost validată în ultimele luni de creşterea în forţă a vânzărilor.

Preşedintele Toyota, Akio Toyoda, a prezis că cererea pentru vehiculele electrice va atinge un plafon de 30% din piaţa globală, deschizând calea pentru mai multe vânzări de maşini hibride.

Noile motoare vor funcţiona cu motorină şi benzină, precum şi cu combustibili cu emisii mai reduse de dioxid de carbon, cum ar fi hidrogenul sau carburanţi sintetici.

Mazda şi Subaru, ambele deţinute parţial de Toyota, au prezentat, de asemenea, marţi, prototipuri de motoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO