Visați la Toscana? Autoritățile regionale oferă până la 30.000 de Euro pentru noii rezidenți în satele de munte

24 Iun. 2024, 15:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2024, 15:55 // Actual //  bani.md

Dacă tocmai ați (re)văzut popularul film Under the Tuscan sun și visați să vă mutați în Italia, această veste ar putea fi de interes. Autoritățile regionale din Toscana au anunțat că le vor plăti doritorilor între 10.000 și 30 000 de euro pentru a se muta în orașe de munte cu populație în scădere, transmite Euronews.

În toată Italia, orașele și satele rurale se confruntă cu o criză demografică. Pe măsură ce locuitorii se mută în orașe pentru oportunități mai bune de angajare, comunitățile mici rămân cu suprafețe întregi de case abandonate și economii stagnante.

Recent, consiliile locale au venit cu diverse soluții inventive pentru creșterea numărului de locuitori, inclusiv vânzarea de proprietăți pentru doar 1 euro.

În Toscana, autoritățile au optat să plătească oamenii pentru a se stabili în comunitățile aflate în dificultate.

Prin noul sistem, denumit “Rezidență în munți 2024”, solicitanții vor primi între 10 000 și 30 000 de euro pentru a-și cumpăra o casă.

Cu toate acestea, casa trebuie să fie situată într-un oraș de munte cu mai puțin de 5 000 de locuitori, dintre care 119 sunt în Toscana.

În plus, contribuția financiară nu poate depăși 50 % din costul de achiziție și renovare a proprietății.

Munții Toscanei sunt “teritorii de o frumusețe unică, cu sate de redescoperit care, cu toate acestea, suferă de depopulare”, a declarat Stefania Saccardi, vicepreședinte regional al regiunii Toscana.

“Decizia de a locui într-una dintre aceste comune este, prin urmare, o provocare și o oportunitate, în special pentru tineri, și șansa unei noi alegeri de viață.”

Avertismentul este că există condiții stricte cu privire la cine este eligibil pentru a aplica pentru subvenție.

Solicitanții trebuie să fie cetățeni italieni sau cetățeni ai unui alt stat membru al Uniunii Europene, sau cetățeni din afara UE care dețin un permis de ședere cu o durată de cel puțin 10 ani.

De asemenea, aceștia trebuie să fie înregistrați ca rezidenți într-un oraș italian, dar să nu locuiască într-o comunitate montană (conform clasificării Institutului Național Italian de Statistică).

Cererile pot fi depuse prin intermediul formularului online de pe site-ul regiunii Toscana și trebuie trimise până la 27 iulie, ora 13.00 (ora Europei Centrale).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău