13 lucruri pentru care nici zgârcitul nu ar trebui să țină banii în pungă. NU le păstra o veșnicie (FOTO)

06 Iun. 2021, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iun. 2021, 14:49 // Actual //  MD Bani

Unele detalii ne pot afecta foarte mult starea de spirit: perna nu mai este la fel de comodă, uscătorul de păr nu mai funcționează ca înainte, detergentul nu mai curăță petele și lista poate continua. Ar putea fi din cauza faptului că aceste obiecte s-au învechit sau le-a expirat termenul.

Benzina.

Termenul de valabilitate al benzii adezive este de 1-2 ani. Aceasta își poate pierde proprietățile, se poate usca sau se poate sfărâma.

Benzina poate fi depozitată nu mai mult de 6 ani fără a-și pierde din proprietățile sale . Sub influența factorilor externi combustibilul se poate oxida, formând niște compuși chimici care afectează metalul.

Tăițeii instant.

Pentru unii ar putea fi o descoperire faptul că termenul de valabilitate al acestor tăiței este de 6-12 luni. Acest indicator depinde de tipul de ulei utilizat pentru prepararea produsului și de durata de valabilitate a uleiului în sine:

— palmier – 6-12 luni, în funcție de tipul de ulei;

— floarea – soarelui – 12 luni;

— soia – 8 luni.

După data de expirare acești tăiței au un miros rânced.

Monitoare LCD.

Durata de viață a monitorului variază de la 30.000 la 60.000 de ore de utilizare continuă, în funcție de condițiile de funcționare. Este ușor să calculați că, dacă utilizați monitorul zilnic timp de 8 ore, atunci acesta vă va servi de la 10 la 20 de ani. Ei bine, dacă sunteți un jucător pasionat și computerul funcționează 24/7, atunci după 3 ani ar fi bine să mergeți la un control de rutină.

Fațete dentare de porțelan.

Studiile au arătat că în timp, pe fațetele de porțelan pot apărea crăpături. După 5 ani 8% din fațete au avut nevoie de restaurare, iar după 10 ani, 36%.

Apa îmbuteliată.

La prima vedere ar putea părea ciudat faptul că apa îmbuteliată are termen de valabilitate de numai 2 ani. Ce s-ar putea întâmpla cu apa obișnuită? De fapt data exprirării este valabilă mai degrabă pentru plastic.

Cartușul filtrului de apă.

Apa filtrată poate fi băută până la data expirării cartușului, care este de 150 de litri de apă sau 2 luni, oricare ar fi prima.

Litiera pentru pisici.

Litiera poate rezista mai mult de un an. Cu toate acestea se recomandă să o schimbăm în fiecare an deoarece plasticul acumulează mirosuri neplăcute și se poate întâmpla ca pisica să refuze pur și simplu să o folosească.

Ceaiul negru.

Ceaiul are un termen de valabilitate de circa 2 ani. Dar ce se va întâmpla dacă vom consuma un ceai expirat? Pur și simplu uleiurile esențiale se evaporă din ceai , aroma dispare, iar substanțele benefice dispar.

Ciorapii.

Ciorapii, după un an de depozitare, chiar și în ambalaj, devin mai puțin rezistenți. Studiile au demonstrat că la condensare rezistența materialului scade cu 40%, iar la -40 ° C – cu 10%. Prin urmare aceștia s-ar putea rupe chiar și în timpul procesului de ambalare.

Bureții pentru corp.

Pe lângă faptul că se recomandă să-i spălăm după fiecare utilizare, termenul lor de valabilitate este de la 3 săptămâni la 3 luni.

Sutien.

Dacă sutienul are mai mult de 8 luni, atunci cel mai probabil este timpul să-l aruncați deoarece începe a-și pierde forma și nu-și mai îndeplinește funcția.

Peria de toaletă.

Periile din plastic au un termen de câteva luni. Cu toate acestea experții recomandă să le aruncăm imediat după ce perii încep să iasă în direcții diferite. Periile din silicon nu au această problemă și sunt mai rezistente.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO