Sudan, în pragul unei catastrofe umanitare. Țara se confruntă cu cea mai mare foamete

11 Iul. 2024, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Iul. 2024, 07:42 // Actual //  bani.md

Riscul unei foamete devastatoare crește exponențial în Sudan, potrivit unui raport recent al monitorului de foame al Națiunilor Unite. În ultimele șase luni, națiunea din nord-estul Africii, devastată de război, a experimentat o „deteriorare drastică și rapidă a situației securității alimentare,” care a adus țara în pragul unei catastrofe de neimaginat, potrivit  Al Jazeera.

Peste opt milioane de oameni din 14 dintre cele 18 state ale Sudanului se confruntă acum cu penurii alimentare, care ar putea duce la malnutriție acută și moarte. Aproximativ 750.000 dintre aceștia riscă să moară de foame imediat. Conform unei analize realizate de Salvați Copiii, „16,4 milioane de copii, adică trei din patru copii din țară, se confruntă acum cu niveluri de foame de „criză”, „urgență” sau „catastrofă” – în creștere de la 8,3 milioane doar din decembrie trecut.”

În ciuda amenințării iminente a unei catastrofe umanitare fără precedent, comunitatea internațională, și în special lumea occidentală, arată puțin interes pentru Sudan și conflictul său prelungit. Conflictul de ani de zile din Sudan a deplasat intern aproape 10 milioane de oameni, a ucis zeci de mii și a lăsat milioane de alți oameni înfometați, traumatizați și fără speranță pentru viitor. În Sudan, fiecare zi este o tragedie, dar lumea pare să nu acorde atenție.

Aparentul dezinteres al comunității internaționale conduse de Occident față de criza din Sudan nu este deloc surprinzător. De nenumărate ori, am văzut Occidentul și liderii săi care „le pasă” de o criză din Africa sau Orientul Mijlociu doar pentru a o uita complet când apare o altă criză sau un alt eveniment – perceput ca fiind mai important, relevant pentru interesele naționale sau pur și simplu interesant – în altă parte și captează atenția mass-mediei, politicienilor și maselor.

Sudanul nu este singura criză uitată a zilelor noastre. Siria, de exemplu, încă trece printr-o criză oribilă. Lumea a trecut peste războiul din Siria și nu mai acordă atenție tragediilor care afectează încă poporul sirian astăzi. Oamenii din Republica Democrată Congo (RDC), de asemenea, încă sunt uciși, mutilați și expatriați în timpul luptelor continue între rebeli și armată. Suferința lor pare a fi doar o notă de subsol pe agenda occidentală.

Atrocitățile în curs din Gaza au primit o atenție semnificativă din partea comunității internaționale de la începutul ultimului conflict din diverse motive. Statele Unite, Franța și Regatul Unit se concentrează în prezent pe propriile alegeri și politici interne. Războiul și criza umanitară din Gaza sunt, de asemenea, reduse treptat la preocupări secundare.

Crizele din Sudul Global au avut întotdeauna o luptă dificilă pentru atenția globală. Cu toate acestea, atunci când comunitatea internațională întoarce privirea, trece peste sau „uită” o criză sau un conflict în Sudan, Siria, Congo sau în altă parte, acea criză nu dispare. Se înrăutățește. Lipsa de atenție internațională înseamnă că nevoile umanitare și abuzurile drepturilor omului sunt lăsate să escaladeze fără pedeapsă.

La începutul lunii martie, Programul Alimentar Mondial a emis un avertisment șocant. Războiul din Sudan amenință să declanșeze „cea mai mare criză de foamete din lume.” Patru luni mai târziu, situația este semnificativ mai gravă. „Cea mai mare criză de foamete” este aproape aici. Sudanul va intra curând în principalul sezon de plantare a culturilor. Dar, cu cea mai mare parte a populației deplasată și cei rămași prea înfometați pentru a munci, șansele unei recolte de succes sunt dureros de mici.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2025, 09:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 09:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

De Ziua Europei, Republica Moldova marchează un moment istoric în integrarea financiară europeană: toate cele șapte bănci comerciale care au depus cereri de aderare la sistemul de plăți al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) au fost acceptate oficial, potrivit unui anunț făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Decizia a fost adoptată de Consiliul European al Plăților, iar implementarea tehnică a interconectării urmează să fie finalizată până la 6 octombrie 2025, data de la care băncile moldovenești vor începe să opereze efectiv transferuri în SEPA.

„Este o decizie care va aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie, dar și o bucurie pentru cei care au facilitat acest proces – echipa BNM. Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a Uniunii Europene care permite efectuarea de plăți în euro în condiții identice în toate țările membre, eliminând barierele dintre plățile interne și cele transfrontaliere.

Integrarea în SEPA înseamnă pentru cetățenii și companiile din Moldova: transferuri în euro mai rapide și mai ieftine, o infrastructură financiară compatibilă cu standardele europene, facilitarea remiterilor din diaspora, acces sporit la piețele europene pentru companiile moldovenești.

Procesul de aderare a fost coordonat de BNM, în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca NASO – Organizație Națională de Suport pentru Aderare. Președintele ABM, Dorel Noroc, a anunțat că și celelalte trei bănci licențiate din Moldova urmează să fie conectate, dosarele lor fiind deja pregătite.

Republica Moldova a fost admisă oficial în SEPA pe 6 martie 2025. Aderarea la acest sistem este considerată un pas strategic în direcția integrării țării în piața unică europeană și vine în completarea reformelor profunde promovate de BNM pentru modernizarea sectorului financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA