Sudan, în pragul unei catastrofe umanitare. Țara se confruntă cu cea mai mare foamete

11 Iul. 2024, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Iul. 2024, 07:42 // Actual //  bani.md

Riscul unei foamete devastatoare crește exponențial în Sudan, potrivit unui raport recent al monitorului de foame al Națiunilor Unite. În ultimele șase luni, națiunea din nord-estul Africii, devastată de război, a experimentat o „deteriorare drastică și rapidă a situației securității alimentare,” care a adus țara în pragul unei catastrofe de neimaginat, potrivit  Al Jazeera.

Peste opt milioane de oameni din 14 dintre cele 18 state ale Sudanului se confruntă acum cu penurii alimentare, care ar putea duce la malnutriție acută și moarte. Aproximativ 750.000 dintre aceștia riscă să moară de foame imediat. Conform unei analize realizate de Salvați Copiii, „16,4 milioane de copii, adică trei din patru copii din țară, se confruntă acum cu niveluri de foame de „criză”, „urgență” sau „catastrofă” – în creștere de la 8,3 milioane doar din decembrie trecut.”

În ciuda amenințării iminente a unei catastrofe umanitare fără precedent, comunitatea internațională, și în special lumea occidentală, arată puțin interes pentru Sudan și conflictul său prelungit. Conflictul de ani de zile din Sudan a deplasat intern aproape 10 milioane de oameni, a ucis zeci de mii și a lăsat milioane de alți oameni înfometați, traumatizați și fără speranță pentru viitor. În Sudan, fiecare zi este o tragedie, dar lumea pare să nu acorde atenție.

Aparentul dezinteres al comunității internaționale conduse de Occident față de criza din Sudan nu este deloc surprinzător. De nenumărate ori, am văzut Occidentul și liderii săi care „le pasă” de o criză din Africa sau Orientul Mijlociu doar pentru a o uita complet când apare o altă criză sau un alt eveniment – perceput ca fiind mai important, relevant pentru interesele naționale sau pur și simplu interesant – în altă parte și captează atenția mass-mediei, politicienilor și maselor.

Sudanul nu este singura criză uitată a zilelor noastre. Siria, de exemplu, încă trece printr-o criză oribilă. Lumea a trecut peste războiul din Siria și nu mai acordă atenție tragediilor care afectează încă poporul sirian astăzi. Oamenii din Republica Democrată Congo (RDC), de asemenea, încă sunt uciși, mutilați și expatriați în timpul luptelor continue între rebeli și armată. Suferința lor pare a fi doar o notă de subsol pe agenda occidentală.

Atrocitățile în curs din Gaza au primit o atenție semnificativă din partea comunității internaționale de la începutul ultimului conflict din diverse motive. Statele Unite, Franța și Regatul Unit se concentrează în prezent pe propriile alegeri și politici interne. Războiul și criza umanitară din Gaza sunt, de asemenea, reduse treptat la preocupări secundare.

Crizele din Sudul Global au avut întotdeauna o luptă dificilă pentru atenția globală. Cu toate acestea, atunci când comunitatea internațională întoarce privirea, trece peste sau „uită” o criză sau un conflict în Sudan, Siria, Congo sau în altă parte, acea criză nu dispare. Se înrăutățește. Lipsa de atenție internațională înseamnă că nevoile umanitare și abuzurile drepturilor omului sunt lăsate să escaladeze fără pedeapsă.

La începutul lunii martie, Programul Alimentar Mondial a emis un avertisment șocant. Războiul din Sudan amenință să declanșeze „cea mai mare criză de foamete din lume.” Patru luni mai târziu, situația este semnificativ mai gravă. „Cea mai mare criză de foamete” este aproape aici. Sudanul va intra curând în principalul sezon de plantare a culturilor. Dar, cu cea mai mare parte a populației deplasată și cei rămași prea înfometați pentru a munci, șansele unei recolte de succes sunt dureros de mici.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 07:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 07:47 // Actual //  Ursu Victor

În luna septembrie 2024, în Republica Moldova au fost importate peste 4.500 de tone de ulei de floarea-soarelui, împărțite în două categorii principale: „Ulei de floarea-soarelui brut” și „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”. Potrivit datelor analizate de Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a dominat importurile, reprezentând 78% din totalul uleiului importat.

Din punct de vedere valoric, importurile de ulei de floarea-soarelui au atins peste 60 de milioane de lei. Categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a constituit 60% din valoarea totală a importurilor. Prețul mediu al uleiului importat a fost de 15,9 lei per litru, însă uleiul neambalat a fost de 2,5 ori mai ieftin decât cel ambalat.

Uleiul de floarea-soarelui, atât ambalat, cât și neambalat, a fost importat din cinci țări. 100% din „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost adus din Ucraina, totalizând 3.562.920 litri. În ceea ce privește categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”, Ucraina a fost, de asemenea, lider, furnizând 801.041 litri, adică 79,8% din volumul total al acestei categorii.

Valoarea uleiului de floarea-soarelui importat din Ucraina a fost de 57.149.632 lei, din care 37.478.918 lei pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” și 19.670.715 lei pentru „Uleiul ambalat”. Ucraina a contribuit cu 80,4% din valoarea totală a uleiului ambalat, urmată de Rusia (15,8%) și Ungaria (3%).

Prețul mediu de import pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost de 10,5 lei per litru, în timp ce pentru „Uleiul ambalat” acesta a ajuns la 26,1 lei per litru. Există o diferență semnificativă între prețurile de import pe țări: din Rusia prețul mediu a fost de 22,9 lei per litru, iar din Ungaria, 34,1 lei per litru.

„În luna septembrie 2024, 24 de companii din Republica Moldova au importat ulei de floarea-soarelui. Dintre acestea, doar două companii au importat „Ulei de floarea-soarelui brut”, în timp ce 23 de companii au adus „Ulei de floarea-soarelui ambalat”. Compania „ICS TRANS BULK LOGISTICS SRL” a importat 99,3% din totalul de „Ulei de floarea-soarelui brut” în această perioadă”, potrivit lui Rija.

Pentru categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat”, cele mai mari patru companii importatoare au fost: SRL SHERIFF (controlat de oligarhul Victor Gușan n.a) ) – (15,98%), INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL (14,55%), SRL COLVAS (12,95%) și MOLDRETAIL GROUP SRL (11,34%), care au importat împreună 54,82% din totalul uleiului ambalat.

În termeni valorici, principalele companii importatoare au fost: INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL, SRL SHERIFF, SRL COLVAS și MOLDRETAIL GROUP SRL, care au adus 52,35% din uleiul ambalat, în valoare totală de 12.814.191 lei.

Se remarcă și o variație considerabilă a prețurilor medii de import. Cele mai mari prețuri medii au fost înregistrate de companiile TELIUS-CCC SRL (35,5 lei per litru) și FORWARD INTERNATIONAL SRL (34,1 lei per litru), iar cele mai mici prețuri au fost aplicate de SRL ALISADAI, TAROL-DD SRL și SRL SHERIFF.

În total, în luna septembrie 2024, Republica Moldova a importat 4.566.494 litri de ulei de floarea-soarelui, în valoare de 61.957.220 lei, cu un preț mediu de 26,1 lei per litru pentru uleiul brut și 10,5 lei per litru pentru uleiul ambalat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău