Dezvăluiri scandaloase: Contrabanda cu țigări – producția ilegală mutată din Transnistria pe teritoriul Moldovei

15 Iul. 2024, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iul. 2024, 16:19 // Actual //  Lupu Eduard

Producția ilegală de țigări, care anterior se concentra în Transnistria, s-a mutat pe malul drept al Nistrului, a declarat în cadrul emisiunii „Studio politic” de la Vocea Basarabiei, Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării.

Gligor a subliniat că, în perioada când Maia Sandu era premier și Andrei Năstase ministru de interne, contrabanda de țigări scăzuse semnificativ. Însă, odată cu schimbarea guvernului în toamna anului 2019, licențele companiilor afiliate grupului Sheriff au fost reabilitate și activitatea de contrabandă a fost reluată sub guvernarea prim-ministrului Ion Chicu.

„S-au schimbat schemele, s-au schimbat fluxurile și s-a sporit producția clandestină pe teritoriul Republicii Moldova,” a explicat Gligor. El a comparat această situație cu producerea ilegală de alcool, unde se foloseau metode similare pentru a evita contoarele de gaz, evidențiind magnitudinea problemelor și sumele uriașe de bani implicate.

Gligor și-a exprimat stupefacția față de lipsa de acțiune din partea autorităților, menționând că cei care inițial promiteau să combată crima organizată au rămas tăcuți. „Cantitativ, situația s-a schimbat, dar nu calitativ. Corupția din organele de stat este cauza principală,” a adăugat el.

Dosarul privind contrabanda cu țigări, investigat în perioada 2011-2016, a relevat prejudicii de miliarde de lei aduse statului. În această perioadă, 26 de grupuri criminale au fost active în Republica Moldova, cel mai mare fiind grupul Sheriff. În 2019, grupul Sheriff a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul, cu peste 870 de volume, continuă să se prăpădească în arhive.

Uultimele date statistice relevă că piața neagră a țigaretelor din România a crescut în mai 2024, până la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% în martie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel. Este cel mai ridicat nivel al contrabandei, din ianuarie 2020.

Potrivit studiului din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere o deține în continuare Duty Free (36,3%) deși se află în scădere, urmată de Republica Moldova, aflată în creștere semnificativă cu 7,4 puncte procentuale până la 23,3% și de Bulgaria (22,1%, în creștere cu 1,6 p.p.).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău