FOTO Start filmărilor pentru „Valea Prutului”: Descoperim împreună poveștile oamenilor despărțiți de un râu

03 Iul. 2024, 12:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 12:34 // Actual //  bani.md

Filmările proiectului Valea Prutului au început. Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, merge în 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte un râu.

Primele orașe și sate care vor fi vizitate sunt Duruitoarea, Cahul și Leova din Republica Moldova și Iași, Bivolari și Huși din România. Profesori, preoți, actori, profesori au relatat despre viața lor, grijile care îi macină, problemele pe care le întâmpină zilnic și bucuriile pe care Prutul nu le poate separa.

Totodată, a fost demarat și studiul cantitativ social, prin intermediul unui sondaj de opinie. Acesta se va baza pe un eșantion generos, care va permite realizarea unor comparații între localitățile din România și cele din Republica Moldova, aflate la 30 de kilometri de frontieră. Chestionarul care va sta la baza sondajului pornește de la teme de tip socio-cultural, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor din comunitățile alese, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.

Valea Prutului este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE. Obiectivul setat este de a pune accent pe identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și se va promova unitatea valorilor.

În total, urmează să fie lansate 10 reportaje în cinci localități din Republica Moldova și cinci localități din România, situate în apropiere de Prut. Vor fi relatate poveștile profesorilor, preoților, istoricilor, specialiștilor, artiștilor populari, oamenilor obișnuiți și modul în care ei văd temele esențiale ale vieții: nașterea, casa, hrana, haina, credința, moartea, obiceiurile, limba.

INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău