Filmările proiectului „Valea Prutului- vatră de civilizație românească”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, au început. Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, merge în 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte un râu.
Primele orașe și sate care vor fi vizitate sunt Duruitoarea, Cahul și Leova din Republica Moldova și Iași, Bivolari și Huși din România. Profesori, preoți, actori, profesori au relatat despre viața lor, grijile care îi macină, problemele pe care le întâmpină zilnic și bucuriile pe care Prutul nu le poate separa.
Totodată, a fost demarat și studiul cantitativ social, prin intermediul unui sondaj de opinie. Acesta se va baza pe un eșantion generos, care va permite realizarea unor comparații între localitățile din România și cele din Republica Moldova, aflate la 30 de kilometri de frontieră. Chestionarul care va sta la baza sondajului pornește de la teme de tip socio-cultural, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor din comunitățile alese, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.
„Valea Prutului – vatră de civilizație românească” este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Obiectivul setat este de a pune accent pe identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și se va promova unitatea valorilor.
În total, urmează să fie lansate 10 reportaje în cinci localități din Republica Moldova și cinci localități din România, situate în apropiere de Prut. Vor fi relatate poveștile profesorilor, preoților, istoricilor, specialiștilor, artiștilor populari, oamenilor obișnuiți și modul în care ei văd temele esențiale ale vieții: nașterea, casa, hrana, haina, credința, moartea, obiceiurile, limba.