Anunț pentru moldovenii care vor să-și redobândească cetățenia! Acordarea vine la pachet cu un card personalizat

05 Aug. 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Aug. 2024, 17:11 // Actual //  bani.md

Începând cu 1 septembrie 2024, cererile de acordare sau redobândire a cetățeniei române, soluționate favorabil, vor presupune eliberarea unui card de cetățenie română. Acest document va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte, conform unui anunț al Ministerului Afacerilor Interne.

Pe 25 iulie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 100 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Actul legislativ introduce schimbări în procesul de acordare și redobândire a cetățeniei române, prin creșterea nivelului de securitate al documentelor ce atestă această calitate. Astfel, se va introduce cardul de cetățenie română și se va îmbunătăți procesul de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor românești.

Potrivit ordonanței, cererile de eliberare a pașapoartelor românești cu menționarea țării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit sau redobândit cetățenia română și care nu au mai deținut anterior un pașaport românesc sau un act de identitate românesc, vor trebui să fie însoțite de certificatul de cetățenie și de cardul de cetățenie română.

Persoanele cărora li se va elibera cardul de cetățenie română începând cu 1 septembrie 2024 și care doresc să-și stabilească domiciliul în străinătate vor avea obligația de a solicita, în termen de trei ani de la dobândirea sau redobândirea cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu, conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ordonanța de Urgență nr. 100/2024 asigură continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice, oferind cetățenilor o platformă integrată în HUB-ul de servicii al MAI. Aceasta va include o primă platformă de cetățenie, până la operaționalizarea sistemului informatic de evidență a cardurilor de cetățenie română de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

O altă modificare importantă adusă de ordonanță vizează reglementarea Sistemului informatic de evidență a datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple, sistem administrat de Direcția Generală de Pașapoarte.

Ministerul de Interne le reamintește cetățenilor că descendenții cetățenilor români sau foștii cetățeni români care doresc să obțină acte de stare civilă, documente de identitate sau de călătorie românești, ori redobândirea cetățeniei române, trebuie să se adreseze direct instituțiilor competente. Nu este necesar să solicite, în prealabil, Direcției Generale de Pașapoarte furnizarea datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ