Prețuri mai mari în 2025 – BNM și-a revizuit prognoza inflației

07 Aug. 2024, 09:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
07 Aug. 2024, 09:06 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Rata anuală a inflației va avea o tendință relativ stabilă pentru întreaga perioadă de prognoză. Conform estimărilor recente, inflația medie anuală pentru anii 2024 și 2025 va fi de 4,7% și, respectiv, 5,3%, fiind revizuită cu -0,3 și, respectiv, 0,7 puncte procentuale. Prognoza actuală a inflației a fost ajustată în sens descendent pentru a doua jumătate a anului curent și în sens ascendent pentru trimestrul II 2025 – trimestrul I 2026, potrivit infromațiilor Băncii Naționale a Moldovei.

BNM susține că revizuirea în sens descendent a prognozei ratei anuale a inflației este determinată în mare parte de o scădere a prețurilor internaționale la produsele alimentare și la petrol. Pe de altă parte, revizuirea în sens ascendent este condiționată de impactul condițiilor secetoase din vara anului 2024 asupra prețurilor alimentare în prima jumătate a anului 2025, de o cerere agregată mai puțin restrictivă pe întreaga perioadă comparabilă și de o prognoză superioară a prețurilor la gazele naturale.

„Măsurile stimulative cumulate de politică monetară, atât de reducere consecutivă a ratei de bază, cât și de micșorare a normei rezervelor obligatorii, vor spori excesul de lichiditate în sistemul bancar până la finele anului curent. Volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, dar și să investească în valori mobiliare de stat (VMS)”, se mai arată în mesajul băncii centrale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală