Petrolul rusesc protejat de asigurători occidentali, în ciuda barierelor de preț

09 Aug. 2024, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2024, 09:26 // Actual //  bani.md

Un grup de asigurători occidentali a asigurat acoperire pentru navele cisterne care transportă ţiţei rusesc, ceea ce a permis continuarea livrărilor de petrol după ce mulţi din sectorul comercial s-au retras de teamă să nu încalce regulile plafonului de preţ al G7, arată date de la comercianţi şi expeditori, transmite agenția Reuters.

Datele văzute de Reuters au arătat că cinci asigurători, inclusiv American Club, West of England din Luxemburg şi Gard din Norvegia, au oferit asigurare pentru 10 tancuri petroliere care au navigat din Rusia în Asia în acest an.

American Club şi West of England au oferit asigurare pentru două nave – Gioiosa şi Orion I – care au efectuat călătorii similare la începutul anului 2024.

Ambele nave au luat la bord ţiţei de la compania petrolieră rusă de stat Rosneft în Marea Baltică a Rusiei şi au navigat în China, au arătat datele.

American Club a spus că nava, care arborează pavilionul Panama, se află pe lista sa de acoperire. West nu a comentat despre tancuri petroliere specifice.

Gard din Norvegia, despre care datele au arătat că asigură o navă separată, a refuzat să comenteze, de asemenea.

Cele trei companii non-profit, care asigură navele împotriva poluării cu petrol, rănirilor şi pierderilor de vieţi omeneşti, spun că oferă un serviciu membrilor lor.

Amploarea serviciilor continue ale asigurătorilor occidentali pentru asigurarea anumitor tranzacţii petroliere ruseşti nu a fost făcută publică anterior, deoarece plafonul a fost impus în 2022, după războiul din Ucraina.

Plafonul, impus de Grupul celor Şapte naţiuni industrializate şi de aliaţii lor pentru a reduce capacitatea Moscovei de a finanţa războiul, permite asigurătorilor şi navelor occidentale să participe la comerţul cu petrol rusesc doar dacă petrolul este vândut sub 60 de dolari pe baril.

Mulţi dintre cei care au încetat să comercializeze astfel de mărfuri au spus că o fac pentru că nu puteau fi siguri de preţul petrolului transportat de navele pe care le asigurau.

Rusia, care a interzis firmelor sale să respecte plafonul de preţ, a vândut ţiţeiul său emblematic Urals în porturile baltice pentru o medie de 69,4 dolari pe baril. în acest an, cu mult peste limita de preţ, arată datele LSEG.

Asigurătorii şi proprietarii de nave nu sunt aşteptaţi să investigheze preţul. În schimb, agenţiile occidentale de aplicare, inclusiv Trezoreria SUA, solicită companiilor de asigurări să solicite aşa-numitele atestări de la părţile care cumpără şi vând ţiţeiul, că petrolul a fost vândut sub plafonul de preţ.

International Group (IG) of P&I Clubs – care oferă asigurări pentru 90% din flota mondială – a declarat în aprilie că procesul de atestare a fost viciat şi riscă să-şi expună membrii la încălcări ale plafonului de preţ. IG nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la riscuri.

Asigurătorii identificaţi de Reuters au declarat separat că se bazează pe scrisorile de atestare de la participanţii la tranzacţii că toate lucrările sunt legale şi respectă sancţiunile occidentale.

Reuters nu a putut contacta niciuna dintre părţi, deoarece acestea nu au fost numite din cauza confidenţialităţii comerciale.

American Club, membru al IG, a declarat că nu a avut acces direct la informaţii despre preţ atunci când a furnizat asigurare pentru tancul Gioiosa. Gard a spus că se bazează pe atestarea plafonului de preţ şi că verifică, de asemenea, surse suplimentare de date şi informaţii.

Ambele companii au adresat întrebări suplimentare privind plafonul către IG.

Ceilalţi furnizori de asigurări pentru petrolul rusesc au inclus Maritime Mutual din Noua Zeelandă şi membrul IG London P&I Club, a arătat cercetarea Reuters bazată pe datele de transport şi tranzacţionare.

Maritime Mutual şi London P&I nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la riscurile potenţiale. Cu toate acestea, Maritime Mutual, care nu face parte din grupul IG, a furnizat Reuters o copie a poliţei sale de asigurare petrolieră din Rusia şi o copie în alb a unei scrisori de atestare care afirmă că acoperirea va fi retrasă dacă un transport încalcă limita de preţ.

Scrisoarea cere unei companii care solicită asigurare – de obicei un navlositor sau un expeditor – să-i spună asigurătorului numele navei, portul acesteia şi data încărcării şi descărcarii.

Acesta solicită navlositorului să ateste că transportul este în conformitate cu plafonul de preţ, dar nu necesită includerea preţului plătit oriunde în atestare.

West a mai spus pentru Reuters că regimul de plafonare a preţurilor tratează proprietarii de nave şi asigurătorii ca participanţi indirecţi la tranzacţii, cunoscut sub numele de nivelul trei, prin urmare nu sunt obligaţi să verifice preţurile.

Navlositorul/comerciantul nu va oferi niciodată acele informaţii (de preţ) şi nu va da marjele lor”, a declarat luna trecută Tony Paulson, şeful pentru Asia şi director corporativ al West, pentru un podcast Lloyd’s List.

Gard, West P&I, American Club au spus că vor încheia coperta dacă ar apărea informaţii că atestarea este inexactă şi preţul este peste plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO