Speranța Moldovei! Terminalul de gaz Alexandroupolis va fi operațional în octombrie, ca alternativă la gazul rusesc

14 Aug. 2024, 16:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Aug. 2024, 16:47 // Actual //  bani.md

Terminalul plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) din largul orașului grec Alexandroupolis va fi pus în funcțiune la 1 octombrie, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, relatează Seenews. Bulgaria, prin Bulgartransgaz, deține 20% din acest proiect. România putea și fi ea parte în acest proiect, pentru că Romgaz luase o primă decizie de a intra ca partener, dar ulterior, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, a votat împotrivă.

Toate procedurile de acordare a licențelor au fost deja finalizate, după ce un defect tehnic al instalației a fost remediat, a declarat Malinov într-un comunicat de presă.

Lansarea terminalului GNL, programată inițial pentru luna aprilie, a fost amânată din cauza unui defect descoperit în timpul conectării platformei de regazificare a GNL la conductă, a reamintit Ministerul Energiei. Problema, cauzată de prezența apei în conductă, a fost rezolvată prin introducerea treptată a gazului din platforma de regazificare în sistemul de transport al gazului din Grecia, ceea ce nu a generat costuri suplimentare.

Toate companiile care intenționează să livreze GNL la terminal ar trebui să își declare volumele de marfă planificate până la 15 august, alocarea sloturilor urmând să fie finalizată până la sfârșitul lunii, a precizat Malinov.

Lansarea operațională a terminalului va coincide cu începutul noului an gazier, oferind un avantaj competitiv și asigurând securitatea aprovizionării cu gaze pentru Europa de Sud-Est, în contextul posibilelor întreruperi ale livrărilor de gaze rusești prin Ucraina anul viitor. Terminalul are o importanță strategică, deoarece va oferi un coridor pentru aprovizionarea cu GNL din surse alternative pentru întreaga regiune. Ucraina a anunțat deja că nu va prelungi, de la anul, contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său. Gazele rusești ajung însă în această regiune prin gazoductul TurkStream și prin Bulgaria.

Republica Moldova a importat o cantitate de probă de LNG în aprilie curent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală