TEENerii Offline, la RLive TV. Află totul despre activităţile gratuite ale Centrelor de Tineret din Chişinău

21 Aug. 2024, 09:38
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
21 Aug. 2024, 09:38 // Slider //  bani.md

Publicăm pe online şi la RLive TV o nouă emisiune TEENerii Offline, realizată în cadrului Programului de Internship în Jurnalism TV şi Online, desfăşurată de către Grupul Media Realitatea, în parteneriat cu Direcţia Generală Educaţie din Chişinău şi Primăria Chişinău.

A doua ediţie a emisiunii a fost realizată de studenta Universităţii de Stat din Moldova, Andreea Naforniţă, care a mers la Centrele de Tineret din Chişinău pentru a face cunoscute activităţile pe care le desfăşoară acestea gratuit pentru tinerii din capitală.

Printre activităţile la care a participat echipa de filmare se numără Water Day, organizat la Centrul de Tineret Buiucani, unde participanţii au făcut jocuri şi s-au stropit cu apă pe caniculă; Clubul de Design Grafic din sectorul Râşcani, unde tinerii învaţă să creeze conţinut media utilizând aplicaţiile moderne; VR Day – distracţie prin utilizarea realităţii virtuale, eveniment organizat la sediul Central din sectorul Centru; dar şi Ziua Naţiunilor, petrecută la Ciocana, acolo unde tinerii au explorat mai multe ţări, pentru a le cunoaşte cultura şi tradiţiile.

 

Potrivit lui Andrei Pavaloi, şeful adjunct al Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport din Chişinău, municipalitatea investeşte în tineri şi îşi doreşte pentru Chişinăul titlul de “Capitala europeană a tineretului”.

„Acum cinci ani, în municipiul Chişinău era doar un singur Centru de Tineret, cu un număr foarte mic de angajaţi, trei la număr, dacă nu greşesc, cu un buget de 200 000 mii lei. În ultimii trei ani, noi am înţeles că activităţile tinerilor sunt foarte importante pentru oraş şi în acest sens, am deschis Centre de Tineret în toate cele cinci sectoare ale municipiului Chişinău, fiind dotate cu toate cele necesare, iar bugetul de la 200 000 lei a crescut la 60 de milioane de lei. Dincolo de sala de clasă, Centrele de Tineret oferă o posibilitate şi o oportunitate să comunice cu alti tineri, să înveţe multe lucruri bune, care cu siguranţă îi vor ajuta în viaţă”, spune şeful adjunct al Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport din Chişinău, Andrei Pavaloi.

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 11:19 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat cu mândrie că moldovenii – sau cel puțin chișinăuienii – nu mai trebuie să muncească o viață întreagă pentru un apartament. Potrivit acestuia, în 2025, un chișinăuian poate deveni proprietar în doar 15 ani, față de 50 de ani cât ar fi fost necesari în perioada 2005–2007. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

„Dacă e să comparăm cu 15-20 de ani în urmă, avem o creștere a veniturilor în Chișinău – 1.000 de euro salariul mediu. Dacă să luăm după statistici, în 2005–2007 un chișinăuian avea nevoie de 50 de ani să-și cumpere un apartament de 70 de metri pătrați, iar în prezent rata de accesibilitate a crescut – are nevoie de 15 ani”, a spus Marian, cu un ton care părea să sugereze că problema locuințelor s-a rezolvat.

Datele oficiale ale Biroului Național de Statistică îl contrazic, însă, parțial. În primul trimestru al anului 2025, salariul mediu brut în Chișinău a fost de 17.046 lei, iar salariul net – după impozitare – s-a ridicat la 13.650 de lei, echivalentul a aproximativ 680 de euro, nu 1.000. Diferența pare să fie compensată de optimismul declarativ a deputatului.

Cât despre prețurile locuințelor – în prezent, un metru pătrat în Chișinău costă în medie 2.000 de euro, ceea ce înseamnă că un apartament de 70 m² ajunge la 140.000 de euro. Cu un salariu net de 680 de euro pe lună, un chișinăuian ar avea nevoie de 205 luni (adică peste 17 ani) pentru a strânge această sumă – și asta doar dacă nu cheltuie absolut nimic din salariu în acest timp.

Radu Marian pare să fi descoperit formula ideală pentru accesul la locuință: munca neîntreruptă timp de 15 ani, fără pauze, concedii sau alte cheltuieli „neesențiale” pentru trai. Ironia face ca această declarație să apară într-o perioadă în care tot mai mulți moldoveni aleg să emigreze tocmai din cauza inaccesibilității locuințelor și a costului ridicat al vieții.

În ritmul acesta, până în 2040, moldovenii ar putea ajunge să-și cumpere apartamente în doar 10 ani. Cu o singură condiție: să trăiască într-o excelentă realitate paralelă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO