Prețul gazelor, în pericol: Oprirea tranzitului rusesc prin Ucraina amenință stabilitatea pieței

26 Aug. 2024, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Aug. 2024, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Viitorul tranzitului gazelor naturale ruseşti prin Ucraina rămâne una din principalele incertitudini pentru preţul gazelor în Europa, deşi continentul se îndreaptă spre iarnă cu depozitele de gaze pline, a declarat luni directorul general de la TotalEnergies, Patrick Pouyanne, pentru Reuters.

Un acord de tranzit, privind livrarea de gaze ruseşti în Europa via Ucraina, care anul trecut a permis livrare unei cantităţi de 15 miliarde metri cubi din consumul total de gaze al UE, de 295 miliarde metri cubi, urmează să expire la finele anului. Ucraina a anunţat că nu va prelungi acest acord. În plus, există unele îngrijorări că livrările de gaze ruseşti ar putea să fie oprite prematur, în contextul luptelor din regiunea Kursk din Rusia, unde este amplasat şi punctul Sudzha în care gazele ruseşti intră în Ucraina.

„Unul din factorii principali priveşte acest tranzit pentru Ucraina, pentru că chiar dacă depozitele sunt pline, nu sunt sigur că suntem pe deplin acoperiţi dacă acest tranzit va fi întrerupt”, a spus Patrick Pouyanne într-un interviu pentru Reuters, cu ocazia unei conferinţe pe energie organizată în Norvegia.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa era ultima dată la 91,2%, fiind atinsă cu două luni mai devreme ţinta fixată pentru data de 1 noiembrie, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe.

Piaţa de gaze din Europa va continua să fie expusă la volatilitate deoarece nu există prea multă nouă ofertă care să fie adăugată, a mai spus Pouyanne, menţionând în special întârzierile apărute la o serie de noi proiecte de gaze naturale lichefiate, precum Golden Pass din SUA.

„Deci suntem, în continuare, într-o fază în care nu avem o marjă prea mare cu privire la furnizarea de energie”, a adăugat Pouyanne. Această situaţie este posibil să persiste până în 2027, a mai spus directorul general de la TotalEnergies.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, contractul cu livrate în luna următoare era tranzacţionat luni la 37,03 euro pentru un Megawatt oră (MWh). La începutul lunii, acest preţ de referinţă a trecut de 40 de euro pentru un Megawatt oră, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2023, pe fondul îngrijorărilor că tranzitul gazelor ruseşti ar putea fi oprit din cauza luptelor din Kursk

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău