Producția de nuci din Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, ajungând la 20.800 de tone, comparativ cu 18.100 de tone în anul precedent. Oferta totală a crescut, de asemenea, de la 18.100 de tone la 21.300 de tone. Cu toate acestea, stocul final a scăzut aproape la zero, indicând o cerere puternică și o utilizare intensă a resurselor disponibile, constată lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.
„Pentru sezonul 2024, se preconizează o scădere a producției din cauza temperaturilor ridicate și a secetei severe care au afectat culturile. Se estimează că recolta va fi cu 10-15% mai mică decât în 2023, multe dintre nuci fiind arse de soare. Recoltarea este programată să înceapă la sfârșitul lunii septembrie și să continue până la începutul lunii octombrie 2024, cu primele exporturi planificate pentru începutul lunii noiembrie” a punctat Rija.
În condițiile unei oferte mai reduse și a unui stoc final diminuat, se anticipează o creștere a prețurilor cu până la 5% față de recolta din 2023.
„Reducerile în oferta totală și stocurile finale scăzute din țări precum SUA, Chile, Ucraina și Moldova ar putea conduce la creșterea prețurilor pe piața globală a nucilor, mai ales dacă cererea rămâne constantă sau crește. În același timp, calitatea mai scăzută a produsului din anumite regiuni ar putea stabiliza prețurile sau chiar le-ar putea menține pe un trend ușor ascendent, mai ales dacă exporturile acestor regiuni cresc”, a mai spus Rija.
Sezonul 2024/2025 se prefigurează a fi decisiv pentru industria globală a nucilor. Fluctuațiile în producție și provocările climatice vor influența semnificativ condițiile de piață, iar actorii din industrie trebuie să fie pregătiți pentru un mediu comercial dinamic, adoptând strategii care să le permită să profite de aceste schimbări globale.