Alertă în Republica Moldova! Țara riscă să rămână fără energie din România la iarnă

31 Aug. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Aug. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile de la Chișinău au emis un avertisment serios cu privire la riscul ca Republica Moldova să nu poată importa suficientă energie electrică din România pentru a-și acoperi integral necesitățile de consum pe perioada iernii, în cazul unei crize energetice. Într-un document oficial, Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, elaborat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova, se subliniază limitările actuale în ceea ce privește sursele alternative și competitive de import al energiei electrice la prețuri rezonabile.

Conform documentului, în condițiile în care importurile din Ucraina au fost sistate din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, iar România, care devine la rândul ei importator de energie în perioada rece, nu poate garanta prețuri accesibile, situația energetică a Republicii Moldova ar putea deveni critică. Ministerul basarabean al Energiei avertizează că, deși sistemul electroenergetic moldovenesc funcționează în regim sincron cu cel european, interconectarea existentă nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea și securitatea necesare.

Planul de acțiuni subliniază nevoia urgentă de a consolida rețelele electrice de transport și de a construi noi linii electrice aeriene (LEA) pentru a conecta mai eficient Republica Moldova cu sistemele electroenergetice ale României și Ucrainei. În prezent, trei interconexiuni de 400 kV cu sistemul electroenergetic al României sunt în diverse stadii de dezvoltare, primul proiect fiind programat pentru finalizare în 2025.

Ministerul Energiei avertizează că, în eventualitatea stopării livrărilor de gaze naturale din partea Gazprom, Republica Moldova ar fi nevoită să își procure aproape întreaga cantitate de energie electrică din surse externe, ceea ce ar putea genera riscuri suplimentare pentru stabilitatea sistemului energetic național.

Aceste riscuri vin într-un context în care infrastructura energetică a Ucrainei, devastată de atacurile rusești, necesită importuri semnificative de energie, ceea ce complică și mai mult perspectivele Moldovei de a-și asigura un flux stabil de energie electrică în iarna viitoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău