Transnistria strânsă în menghine! Kievul taie cablul electric al enclavei din coasta Moldovei

09 Sept. 2024, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Sept. 2024, 10:53 // Actual //  bani.md

Ucraina intenționează să construiască o nouă linie de înaltă tensiune (LEA) pentru a asigura cu energie electrică sudul țării, a declarat Oleg Kiper, șeful Administrației Militare a Regiunii Odesa, într-un interviu pentru „Ukrinform”. Potrivit acestuia, proiectul vizează consolidarea infrastructurii critice a regiunii și asigurarea independenței energetice față de rețeaua MoldGRES, controlată de regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„Sistemul nostru de alimentare cu energie electrică a fost construit în perioada sovietică, când o parte din regiunea noastră era alimentată cu energie din Moldova. Vrem să punem capăt acestei dependențe de rețeaua electrică din Transnistria. În prezent, lucrările pentru construcția noii linii, care va trece prin Palanca, sunt deja în desfășurare”, a declarat Kiper.

Totodată, șeful administrației din Odesa a anunțat că în zona Palanca va fi construit un drum suplimentar, care nu va asigura tranzitul spre Moldova, ci va deservi regiunea Belgorod-Dnestrovsk.

În ceea ce privește finanțarea, Kiper a precizat că linia electrică este construită de compania „Ukrenergo”, iar drumul va fi realizat din fonduri naționale.

Pe lângă proiectele de infrastructură, Oleg Kiper a menționat că Serviciul Special de Stat pentru Comunicații lucrează la eliminarea semnalului televiziunii rusești din zonele de frontieră ale regiunii Odesa, urmând să fie instalate și testate 13 turnuri de comunicații de-a lungul graniței cu Transnistria.

Noua linie va furniza energie electrică pe aproximativ 12,5 mii de kilometri pătrați din regiunea Odessa, care reprezintă aproximativ 30% din suprafața sa. Substația Artsyz este acum alimentată direct de la Cuciurgan, iar în cazul unor circumstanțe neprevăzute, întregul sud al regiunii Odesa poate rămâne fără energie electrică.

Discuțiile despre acest proiect sunt de foarte de foarte mult timp – din anii 2000, dar a fost inclus în planul de dezvoltare energetică Ukrenergo abia acum – pentru 2022-2031.

În prezent,  Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 USD MW. Perioada contrcatului este până la sfârșitul anului 2024.

Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO