Apple a anunțat mai multe noutăți la evenimentul dedicat Developerilor. Cuvântul cheie este confidențialitate

08 Iun. 2021, 11:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Iun. 2021, 11:52 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Apple a anunțat la evenimentul anual al dezvoltatorilor noua versiune iOS 15 și o mulțime de noutăți care au în centru noțiunea de ”privacy” (confidențialitate). Mulți acuză Apple că a ajuns să controleze cu ”mână de fier” ecosistemul său, dar compania spune că le oferă user-ilor și mai mult control asupra informațiilor personale și date despre cine are acces la ele. Una dintre cele mai populare aplicații Apple, FaceTime, va putea în anumite condiții să fie folosită și de useri Android și Windows.

Compania spune că iOS 15, care va fi lansat în toamnă, va include un așa-numit ”app privacy report” din care vor afla ce date colectează aplicațiile și le va arăta când o aplicație a primit acces de a folosi microfonul, lista de contacte sau albumul foto de pe telefon.

Apple a anunțat și că aplicația Mail va proteja mai bine datele user-ilor și va bloca posibilitatea ca cei care fac marketing să afle dacă o persoană a deschis un anumit e-mail.

În iOS 15, utilizatorul va putea alege un status (numit Focus de Apple) în funcţie de activitate şi ora zilei – muncă, personal, somn – iar prezentarea notificărilor emise de aplicaţii va fi modificată în funcţie de acest status.

Notificările vor avea un nou design în iOS 15 şi vor fi afişate diferit. Acestea vor include pozele de profil ale utilizatorilor care trimit mesaje prin aplicaţiile de chat şi poze ale aplicaţiilor care emit notificări pentru o mai uşoară identificare.

iOS 15 va include ceea ce Apple numeşte iCloud Private Relay – o opțiune care îşi propune să ascundă traficul realizat de utilizatori față de furnizorii de internet şi companiile de publicitate.

În unele state din SUA userii vor putea să-și scaneze cărțile de identitate cu iPhone-ul și aceste cărți vor fi criptate în portofelul digital Apple alături de cărți de credit și de transport. Practic, userii vor folosi acte de identitate digitalizate în locurile unde acest lucru va fi permis.

 

Compania va face un pas spre posibilitatea ca oamenii să renunțe la chei fizice și să deschidă ușile cu iPhone-ul. Din toamnă, Hyatt Hotels plănuiește să folosească tehnologia în peste 1.000 de locuri.

Un anunț foarte important ține de extinderea popularei aplicații de chat FaceTime care de mai bine de 10 ani a putut fi folosită doar pe dispozitive Apple. Ei bine, aplicația va fi curând deschisă pentru browsere web precum Google Chrome și Microsoft Edge, ceea ce înseamnă că și cei care folosesc Android sau Windows vor putea discuta pe FaceTime. Nu va exista aplicație FaceTime pe magazinul Google Play, iar convorbirea trebuie inițiată de pe un dispozitiv Apple, astfel că cei care vor să vorbească de pe alte browsere trebuie să primească un link web.

”Confidențialitatea este mai importantă ca niciodată, deoarece când folosești internetul și aplicații ale unor terțe părți poți fi monitorizat de un ecosistem complex de brokeri de date și companii de publicitate, adesea fără să le fi dat permisiunea. Nu considerăm că este corect așa, ci credem în protejarea intimității și în dreptul la transparență și control asupra informației”, spune Craig Federighi, Apple vicepreședinte Apple pentru software engineering.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău