Transelectrica, operatorul sistemului energetic național din România, a demarat procedura de contractare a lucrărilor pentru construcția unei linii electrice esențiale pentru securitatea energetică a României și Republicii Moldova. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă de peste 492 milioane lei, asigurată prin Fondul de Modernizare al Uniunii Europene, alimentat din vânzarea certificatelor de emisii de CO2.
Noua linie electrică aeriană (LEA) de 400 kV Suceava-Gădălin are un rol crucial în consolidarea capacității de transfer energetic între România și Republica Moldova. Contractul va avea o durată de 69 de luni, incluzând 3 luni pentru proiectare, 18 luni pentru obținerea avizelor și autorizațiilor, iar execuția propriu-zisă a lucrărilor va dura 48 de luni.
Proiectul face parte din Planul de dezvoltare pe 10 ani al Transelectrica, fiind necesar pentru racordarea parcurilor eoliene din zona Moldovei, dar și pentru transportul energiei regenerabile și nucleare din Dobrogea către vestul României, unde există un deficit de producție. În plus, linia va contribui la închiderea inelului de 400 kV între Moldova și Ardeal și la dezvoltarea interconectării sistemelor energetice din România și Republica Moldova, prin extinderea până la Bălți, scrie newstream.md.
Această investiție reprezintă un pas major în direcția asigurării stabilității și securității energetice în regiune.