Renato Usatîi – Portret de candidat

26 Sept. 2024, 08:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
26 Sept. 2024, 08:44 // Slider //  bani.md

Fostul primar al municipiului Bălți, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este cel de-al treilea candidat înregistrat oficial de Comisia Electorală Centrală (CEC) în cursa prezidențială. Politicianul s-a născut la 4 noiembrie 1978 în orașul Fălești. Acesta a fost căsătorit cu Carolina Tampiza și are trei copii: două fete și un băiat. Cunoaște limba română, rusă și engleza.

Usatîi și-a făcut studiile la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți la Facultatea de Limbi Străine. Liderul PN a lucrat, între anii 2000-2001, ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău. Din 2002 până în 2004 a fost inginer superior la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova, iar din 2005 și până în prezent este președintele unei firme care activează pe teritoriul Rusiei.

În anul 2014, Usatîi a preluat Partidul Popular Republican și l-a redenumit în Partidul Nostru. Acesta a încercat să participe la alegerile parlamentare din același an, însă formațiunea pe care o conducea a fost exclusă din cursa electorală. Au fost acuzații legate de rapoartele financiare ale partidului. Un an mai târziu, a participat la alegerile locale dimn Bălți. Acesta a câștigat fotoliul de edil cu 72,46% din voturi. Usatîi a câștigat și alegerile locale din 2019, tot la Bălți, obținând al doilea mandat de primar cu peste 60% din voturi.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, Renato Usatîi s-a clasat pe locul al treilea. Un an mai târziu, la alegerile parlamentare, Blocul electoral „Renato Usatîi” a obținut doar 4,10% din voturi (pragul electoral fiind de 7%) și a ratat intrarea în Parlament. Politicianul candidează și la alegerile prezidențiale din acest an, invocând că este nevoie de o resetare totală a statului, precum și de o nouă Constituție.

Numele lui Usatîi a fost legat de mai multe scandaluri, inclusiv de atacul raider asupra băncii moldovenești Universalbank. Des­pre rela­ți­ile lui Usa­tîi cu lumea cri­mi­nală s-au scris mai multe arti­cole de presă. S-a speculat că acesta ar fi susți­nut, inclu­siv finan­ciar, de oameni din acest mediu. În octombrie 2016, a fost acuzat că ar fi ordonat omorul unui bancher la Londra și că apoi i-ar fi oferit 600.000 de dolari asasinului ca să-și schimbe declarațiile.

Conform declarației de avere și interese personale depusă la CEC, Usatîi a indicat că a ridicat de la partid, în 2023, un salariu de aproape 600.000 de lei. În 2023, politicianul a primit o donație impunătoare de 2.000.000 de euro de la o persoană fizică nerezidentă. Are 18 terenuri, printre care agricole, intravilane și extravilane, dar și șase case de locuit, un apartament, dar și un garaj, unele în Republica Moldova, iar altele în Rusia. La capitolul mașini, Usatîi se laudă cu Mercedes din 2020 achiziționat cu 1.186.200 lei, un Land Rover de 1.886.342 lei, dar și cu un scooter de apă pe care și l-a luat în 2021 cu aproape 450.000 de lei. În colecția sa, Usatîi are și trei ceasuri de lux, compania Breguet, două și le-ar fi cumpărat, iar unul l-a primit drept donație. Valoarea acestora atinge suma de 250.000 de euro. Are conturi în băncile din Moldova și Rusia, dar și cotă parte într-o fundație. Este vorba de „Moldova Noastră”.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Realitatea Live

26 Sept. 2024, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2024, 17:09 // Actual //  Lupu Eduard

Cotaţia argintului a atins joi cel mai ridicat nivel de după 2012, pe fondul aşteptărilor că noi reduceri de dobândă din partea Rezervei Federale americane vor impulsiona metalele preţioase, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Metalul alb a urcat joi cu 2,5%, până la 32,614 dolari uncia, ceea ce duce avansul cumulat înregistrat de la începutul anului la 37%.

Argintul este una din materiile prime cu cele mai bune performanţe în acest an, în contextul în care decizia Fed de săptămâna trecută, de a reduce dobânda de bază cu 50 de puncte de bază, precum şi perspectiva unor noi reduceri, stimulează apetitul pentru metale preţioase. Cotaţiile la argint au fost susţinute şi de posibilitatea unei utilizări crescute în sectorul industrial, pe măsură ce China a decis să îşi stimuleze economia, în timp ce achiziţiile de argint ale fondurilor tranzacţionate la bursă dau şi ele semne de relansare.

La bursa de metale de la Londra, în jurul orei 12:23 p.m. uncia de argint cu livrare imediată se tranzacţiona în creştere cu 2,2% până la 32,515 dolari. Cu toate acestea, cotaţiile rămân mult sub maximul istoric de aproape 50 de dolari uncia, stabilit în 2011.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău