VIDEO Un nou parc fotovoltaic a fost inaugurat la Boldurești, Nisporeni. Cine a fost prezent la eveniment

30 Sept. 2024, 09:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
30 Sept. 2024, 09:44 // Bani și Afaceri //  bani.md

Un nou parc fotovoltaic cu o capacitate de 1 MW a fost inaugurat în satul Boldurești din raionul Nisporeni. Proiectul a fost realizat de compania Danish Renewables SRL, un investitor danez cu o prezență semnificativă în sectorul energiei regenerabile din Republica Moldova din 2016. La evenimentul de inaugurare a fost prezent ambasadorul Danemarcii în Republica Moldova, fondatorul companiei daneze, partenerul local, secretarul general al Ministerului Energiei, dar și directorul regional Moldindconbank. De asemenea, și autoritățile locale au participat la eveniment.

Fondatorul firmei care s-a ocupat de acest proiect a menționat că pentru compania sa, Moldova nu a fost unul dintre cele mai ușoare locuri de a lucra și a investi, din cauza unor probleme ce nu au putut fi evitate. Cu toate acestea, compania sa va continua să dezvolte noi proiecte pe teritoriul țării noastre.

„Cu cât realizăm mai multe proiecte, cu atât înțelegem mai bine cum funcționează lucrurile aici, cum funcționează sistemul și cum putem rezolva problemele existente. Suntem siguri că vom construi multe alte proiecte, atât în viitorul apropiat, cât și pe termen lung, și ne dorim o colaborare de lungă durată, atât cu partenerii locali, cât și cu întreaga țară”, a declarat Esben Christensen, fondatorul Danish Renewables SRL.

Chiril Gaburici, partenerul local al firmei daneze a accentuat faptul că deschiderea parcului fotovoltaic este doar o primă etapă a acestui proiect.

„Compania Danish Renewables este o companie prezentă nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări precum Suedia, Danemarca, Georgia și Africa de Sud. Este o companie ce are în spate deja construite peste 300 MW în toate aceste țări enumerate. Aceasta are astăzi în dezvoltare peste 150 MW. Acesta este începutul colaborării noastre cu autoritățile locale, urmează să mai realizăm și alte idei de proiecte sociale ce vin atât din partea noastră cât și din partea lor”, a afirmat Chiril Gaburici, partenerul local al Danish Renewables SRL.

Acest proiect nu este doar un început al independenței energetice, ci reprezintă și un moment oportun de conștientizare a valorilor sustenabile promovate de comunitatea europeană, susține ambasadorul Danemarcii.

„Credem că oamenii dintr-o țară ar trebui să decidă singuri unde vor să aparțină. Vor să facă parte dintr-o comunitate care respectă democrația, statul de drept și egalitatea de gen sau dintr-una care atacă țările vecine și ucide civili. Alegerea este, după părerea mea, foarte clară”, a adăugat Søren Jensen, ambasadorul Danemarcii în R. Moldova.

Directorul regional Moldindconbank, care a finanțat 90% din suma totală a proiectului, a spus că această primă colaborare cu firma daneză s-a dovedit a fi una de succes.

„Cunoaștem și conștientizăm responsabilitatea noastră ca parteneri și ca bancă sistemică în finanțarea proiectelor de astfel de gen. Partenerul Danish Renewables, alături de care ne aflăm la o primă colaborare, deși a reprezentat un proiect complex de tip project financing, în care a fost necesar foarte multe lucruri de prognozat și de previzionat cum acestea se vor manifesta în timp, s-a adeverit a fi un proces ușor de parcurs”, a spus Petru Ernu, directorul Regional Moldindconbank S.A.

Autoritățile locale spun că datorită acestui proiect, în localitate au apărut noi locuri de muncă. În prezent, 10 MW din proiectele solare din Moldova dezvoltate de compania din Danemarca sunt operaționale, iar alte 30 MW se află în construcție.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO