Rusia își blochează rivalii: Procuratura cere confiscarea activelor băncilor americane în valoare de 100 miliarde ruble

02 Oct. 2024, 13:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Oct. 2024, 13:15 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Procuratura Generală a Federației Ruse a solicitat instanței să blocheze 93,5 miliarde de ruble aflate în conturile băncilor americane The Bank of New York Mellon (BNY Mellon) și JP Morgan Chase Bank din Rusia, în cadrul unui caz privind confiscarea fostei „filiale” a Sberbank în Ucraina, scrie „Interfax”.

Conform plângerii depuse la Curtea de Arbitraj din Regiunea Moscova pe 30 septembrie, Procuratura cere recuperarea de la autoritățile ucrainene, Banca Națională a Ucrainei și cele două bănci americane a sumei de 372 milioane de dolari pentru exproprierea ilegală a Băncii Internaționale de Rezervă (MR-Bank), deținută de Sberbank. În acest sens, daunele ar urma să fie compensate din fondurile băncilor americane din Rusia.

Mai exact, instituția cere instanței să dispună ca Sberbank să primească „compensarea parțială a daunelor” din cele 6,25 miliarde de ruble aflate la BNY Mellon în conturi speciale, iar restul sumei să fie recuperat din conturile similare ale JPMorgan (unde se află 87,2 miliarde ruble).

Pe lângă cele două bănci americane, printre respondenți se numără Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Banca Națională a Ucrainei și „Fondul Național de Investiții al Ucrainei”.

Din plângerea Procuraturii reiese că, pe parcursul activității stabile a MR-Bank în Ucraina, acesta avea conturi corespondență la BNY Mellon și JP Morgan în valoare de 372 milioane de dolari. Potrivit instituției, în 2021, Consiliul Național de Securitate și Apărare a impus o interdicție asupra transferului capitalului MR-Bank în afara țării și asupra vânzării sale de către persoanele legate de bancă, cu scopul de a efectua „o captură planificată”.

Banca Națională a Ucrainei a revocat licența instituției financiare și a decis lichidarea acesteia. În mai 2022, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis confiscarea forțată a acțiunilor deținute de Sberbank, precum și a altor active financiare sub formă de creanțe în valoare de 14,9 miliarde grivne (aproximativ 34,6 miliarde ruble la cursul actual).

Sberbank și-a pierdut dreptul de proprietate, rămânând fără control asupra „filialei” sale. Fondurile MR-Bank din conturile băncilor americane sunt în continuare reținute și nu au fost restituite Sberbank-ului, subliniază Procuratura Generală.

Realitatea Live

02 Oct. 2024, 17:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Oct. 2024, 17:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Poziția investițională internațională a Republicii Moldova a înregistrat o scădere de 5,4% la sfârșitul primului semestru din 2024, ajungând la un sold net debitor de 5,641 miliarde USD, echivalentul a 32,8% din PIB, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Comparativ cu sfârșitul anului 2023, raportul PII la PIB s-a diminuat cu 3,2%.

Activele financiare externe s-au redus cu 2,1%, ajungând la 7,61 miliarde USD, în timp ce pasivele externe s-au diminuat cu 3,5%, totalizând 13,25 miliarde USD. Investițiile directe au scăzut cu 2,9%, deținând 40,1% din angajamentele externe ale țării.

Investițiile din UE au scăzut ușor cu 0,5%, totalizând aproape 3 miliarde USD, în timp ce cele din alte țări au înregistrat o reducere de 10,8%. La sfârșitul lunii iunie, stocul total al investițiilor străine directe era de 5,31 miliarde USD, cu 158,87 milioane USD mai puțin față de sfârșitul anului 2023.

Investitorilor din Bulgaria le corespunde cea mai mare pondere în poziția investițiilor directe (capital propriu) în sectorul bancar.

Investitorilor din Cipru le corespunde cea mai mare pondere în poziția investițiilor directe (capital propriu) ale altor sectoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău