Nașul AI-ului avertizează: Inteligența artificială ar putea prelua controlul asupra umanității

14 Oct. 2024, 15:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Oct. 2024, 15:10 // Actual //  Ursu Victor

Indiferent dacă crezi că inteligența artificială va salva lumea sau o va distruge, îi poți mulțumi lui Geoffrey Hinton. Considerat „nașul AI-ului”, Hinton, un om de știință britanic, a contribuit la dezvoltarea inteligenței artificiale avansate, schimbând astfel lumea. Deși recunoaște că AI va aduce beneficii enorme, Hinton emite acum un avertisment: sistemele AI ar putea fi mai inteligente decât ne imaginăm, iar riscul ca mașinile să preia controlul este real, scrie CBSnews.

„Cred că ne apropiem de un moment în care, pentru prima dată, vom avea lucruri mai inteligente decât noi”, spune Hinton, care subliniază că aceste sisteme AI ar putea dobândi conștiință în viitor. Deși nu sunt pe deplin conștiente în prezent, el crede că în timp acest lucru se va schimba.

Pe lângă beneficiile evidente în domenii precum sănătatea, unde AI deja concurează cu radiologii în interpretarea imaginilor medicale, Hinton avertizează și asupra riscurilor. Printre acestea, se numără șomajul în masă, știrile false, și roboții autonomi folosiți în războaie.

„Nu știm exact cum funcționează aceste sisteme și asta este îngrijorător. Trebuie să fim foarte atenți pentru că viitorul lor este incert și potențial periculos”, avertizează Hinton, cerând o reglementare globală pentru a preveni scenarii catastrofale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO