O ţară din UE devine un paradis fiscal pentru tineri şi vrea să fie un magnet pentru profesionişti din toate domeniile

20 Oct. 2024, 07:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Oct. 2024, 07:23 // Actual //  Ursu Victor

Portugalia doreşte să devină un paradis fiscal pentru tinerii adulţi, oferindu-le scutiri de taxe timp de un deceniu, pentru a contracara exodul de talente. Guvernul de centru-dreapta intenţionează să reducă impozitul pe venit pentru tineri pe o perioadă de 10 ani, cu primul an complet scutit de taxe. Această iniţiativă este rar întâlnită în politicile fiscale internaţionale, scrie Financial Times.

Planul guvernului subliniază necesitatea urgentă de a opri plecarea tinerilor cu studii superioare, care caută salarii mai bune în străinătate, din una dintre cele mai sărace economii din Europa de Vest.

Premierul Luís Montenegro va prezenta joi această măsură fiscală în cadrul bugetului pentru 2025. Cu toate acestea, există incertitudini legate de aprobarea sa în parlament, ceea ce ar putea pune în pericol stabilitatea guvernului său minoritar.

Guvernul încearcă să combată o combinaţie de impozite mari, salarii mici şi costuri ridicate pentru locuinţe, factori care îi împing pe tinerii calificaţi să părăsească Portugalia.

„Ne dorim să creştem capacitatea de a păstra tinerii în ţară, să îi facem să rămână şi, în cazul în care deja au plecat, să se întoarcă”, a spus premierul în această vară. „Vrem un sistem fiscal mai prietenos cu tinerii.”

Conform planului, în primul an de muncă, tinerii nu vor plăti impozit pe venit. În următorii trei ani, vor fi scutiţi de 75% din impozit, între anii cinci şi şapte scutirea va fi de 50%, iar între anii opt şi zece vor plăti doar 25% din impozitul datorat.

Cu toate acestea, Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat rezervele, afirmând că efectele acestor stimulente fiscale asupra migraţiei sunt „incerte”.

Gonçalo Matias, preşedintele fundaţiei Francisco Manuel dos Santos, consideră că este „crucial” să fie stopată emigrarea absolvenţilor portughezi, care au beneficiat de investiţii publice masive în educaţie.

„Portugalia a investit în educaţie, dar de pe urma acestei investiţii beneficiază ţări precum Franţa şi Germania, unde migrează tinerii noştri”, a spus el. „Nu are sens ca o ţară săracă, precum Portugalia, să piardă aceste investiţii în favoarea unor naţiuni mai bogate.”

Matias a descris măsurile fiscale ca fiind „rezonabile şi echilibrate”, dar a subliniat că guvernul ar trebui să facă mai multe pentru a îmbunătăţi accesul la locuinţe, a sprijini tinerii în găsirea de locuri de muncă şi a reduce birocraţia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ