Bitcoin a trecut de 75.000 de dolari, propulsat de eventualitatea unei victorii a lui Trump

06 Nov. 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Nov. 2024, 09:43 // Actual //  Ursu Victor

Cotaţia bitcoin a depăşit miercuri dimineaţă pentru prima dată pragul de 75.000 de dolari, stimulat de perspectiva unei relaxări a reglementărilor cu privire la monedele digitale în cazul unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, transmite AFP.

După ce a depăşit precedentul maxim istoric, de 73.797,98 dolari, atins în luna martie a acestui an, cea mai importantă monedă digitală a urcat în jurul orei 03:08 GMT până la 75.005 dolari, adică o creştere de aproape 8%. Ulterior a mai scăzut şi în jurul orei 04:30 GMT un bitcoin se tranzacţiona pentru 74.725 dolari.

Cotaţia bitcoin a crescut la unison cu cea a dolarului după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale din SUA, în special a statelor câştigate de Donald Trump cu o marjă considerată suficientă pentru a-i aduce victoria finală în alegeri.

„După părerea mea, bitcoin este unul din principalele active aflate în centrul schimburilor care au loc în seara alegerilor americane: este relativ lichid (uşor de vândut n.r.) şi extrem de dependent de rezultatul scrutinului”, a precizat Fredrick Collins, de la platforma VeloData. Este deci foarte probabil ca „preţul bitcoin să fie strâns asociat cu perspectiva unei victorii a lui Trump”, a adăugat Collins.

În campania electorală, Trump s-a angajat să facă din SUA „campioana mondială a criptomonedelor” prin impunerea unui cadru de reglementare extrem de relaxat.

Prin poziţionarea sa drept campion al criptomonedelor, Trump a luat o poziţie complet opusă faţă de guvernul Biden, considerat un adept al reglementării stricte a sectorului, chiar dacă Kamala Harris a luat o anumită distanţă în încercarea de a-i linişti pe deţinătorii de criptomonede.

„Revenirea la putere a lui Trump va pune, probabil, accentul pe dereglementare, pe stimulentele fiscale şi pe politicile economice favorabile investiţiilor alternative, cum este bitcoin”, a estimat Nigel Green, analist la deVere. Analistul menţionează de asemenea că precedentul mandat al lui Trump „a fost marcat de importante reduceri de impozite pentru companii, care au injectat lichidităţi suplimentare pe pieţe, favorizând astfel investiţiile în active cu creştere puternică”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ