„A fi miliardar este mult mai greu decât pare!”: Jeff Bezos și Elon Musk vor să-și „ardă” averile în spațiu

23 Iun. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2021, 05:40 // Au Bani //  MD Bani

Un bărbat din Silicon Valey spunea că „A fi miliardar este mult mai greu decât pare” și că este aproape imposibil să cheltui unui miliard de dolari. De asemenea, el spunea că cei mai bogați oamni din lume nu știu ce să facă cu ei, au case scumpe, mașini din cele mai puternice sau donează banii fundațiilor de caritate. Totuși, doi dintre cei mai bogați oamni din lume, Elon Musk și Jeff Bezos, se pare că au găsit cum să-ți cheltuie miliardele.

Jeff Bezos și Elon Musk se află în mijlocul unei curse spațiale de miliarde de dolari care îi ajută literalmente să-și ardă averile în timp ce încearcă să fie printre primii care vor ajunge în spațiu.

În timp ce cursele spațiale din trecut au fost purtate între SUA și URSS, înfășurate în pătura Războiului Rece și amenințările nucleare și spionajul internațional, cursa spațială de astăzi dintre Bezos și Musk este destul de diferită, cuprinzând câteva mass-media și Twitter -miliardarii obsedați care unii susțin că au prea mulți bani pentru binele lor.

Cei doi s-au angajat în această cursă cu perspective diferite. Bezos crede că lumea este un loc minunat pe care îl vom distruge cu industrie și poluare și, dacă putem obține acele lucruri pe Lună sau pe Marte, ne vom simți bine aici cu acest mare punct albastru. Musk, mereu pesimist, crede că pământul este „ucis” de schimbările climatice și că singura modalitate de a ne salva pe noi oamenii este să evadăm pe o altă planetă, de preferință pe Marte.

În acest context, Bezos a anunțat că va zbura în spațiu împreună cu fratele său, Mark, la bordul unei rachete construite de compania spațială Bezos, Blue Origin, pe 20 iulie, care este aniversarea aterizarea lunară a Apollo 11 în 1969.

La rândul său, Musk, căruia îi place să facă totul într-un mod mai spectaculos, speră ca oamenii să aterizeze pe Marte până în 2026.

S-ar putea părea cu adevărat nebunesc faptul că Bezos, care a avut în mare parte cel mai mare impact asupra comerțului cu amănuntul din istorie, și-ar risca viața să zboare pe o rachetă atunci când atât de multe nave spațiale au explodat. (Spre deosebire de SpaceX, care pare să se bucure de pierderea rachetelor, New Shepard de la Blue Origin, pe care va zbura Bezos, a avut doar o aterizare intenționată de accident și mai mult de o duzină de zboruri de succes.)

De asemenea, Bezos a anunțat la începutul acestui an că va renunța la funcția de CEO al Amazon și își va concentra cea mai mare parte a timpului pe activitățile sale legate de spațiu, dar se luptă, de asemenea, cu miliardarul Elon Musk. În aprilie, compania lui Musk, SpaceX, a câștigat un contract de 2,9 miliarde de dolari de la NASA pentru a construi un lander lunar, învingând Blue Origin. Bezos a fost atât de nemulțumit de rezultat încât compania sa a provocat NASA în legătură cu acordul, și s-a adresat la Biroul federal de responsabilitate al guvernului.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ