A fost aprobat ajutorul umanitar de 6000 de tone de motorină pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă

11 Mart. 2021, 15:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2021, 15:51 // Actual //  MD Bani

Guvernul României a aprobat hotărârea prin care Republica Moldova va primi gratuit 6 000 de tone de motorină, destinat agricultorilor afectați de secetă pe parcursul anului 2020.

Odată cu aprobarea hotărârii de către Guvernul României și demararea procesului de transmitere, Guvernul de la Chișinău a stabilit mecanismul și formalitățile de recepționare, depozitare și distribuire  peste frontiera de stat a lotului de ajutor umanitar.

„Din numele Guvernului Republicii Moldova aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină  ca ajutor cu  titlu gratuit. Sarcina noastră este să organizăm cât mai bine procesul logistic de recepționare, depozitare și, ulterior, distribuire către beneficiarul final, lucru care este așteptat de agricultorii afectați substanțial de seceta din anul trecut”, a menționat Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței.

Responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea motorinei va fi Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), va stabili cantitatea de motorină ce îi revine fiecărui producător agricol. Distribuirea ajutorului se va face în baza cererilor depuse la AIPA. Ulterior, MADRM va prezenta lista agricultorilor eligibili, repartizați pe raioane, către Comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, care va distribui cantitatea stabilită fiecărui agricultor.

De asemenea, vor fi alocate 3 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului Agenției Rezerve Materiale. Banii for fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor legate de  serviciile de recepționare, evaluare a cantității și calității, depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, cazare și hrană a reprezentanților României împuterniciți să însoțească ajutorul umanitar; servicii de transbordare a vagoanelor – cisterne cu motorină în Punctul de trecere a frontierei de stat moldo-române – feroviar, lucrările de descărcare din vagoane-cisterne a motorinei și pomparea în rezervorul de primire; servicii de transportare a motorinei către stațiile petroliere și distribuirea beneficiarilor finali.

Acordarea acestui ajutor umanitar se datorează înțelegerilor convenite între șefii de state ai Republicii Moldova și România, fiind stabilit un pachet de măsuri, care cuprinde acțiuni concrete de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, și pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO