A fost cea mai bogată tânără din lume, cu o avere de miliarde de dolari, dar acum a ajuns la închisoare

01 Iun. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Ultimul capitol din saga privind frauda ce a captivat Silicon Valley:Fondatoarea Theranos s-a predat.

Fondatoarea companiei de tehnologie Theranos, Elizabeth Holmes, în vârstă de 39 de ani, s-a predat şi va ispăşi o pedeapsă de 11 ani de închisoare, marcând un ultim capitol într-o saga de fraudă care a durat ani de zile şi care a captivat Silicon Valley, scrie The Guardian.

Elizabeth Holmes a intrat marţi după-amiază în închisoarea federală pentru femei, de minimă securitate, situată în Bryan, Texas.
Holmes fusese eliberată pe cauţiune de când a fost acuzată de fraudă în 2018 pentru rolul său de şefă a firmei de testare a sângelui. Ea a fost declarată vinovată în noiembrie 2022 de patru capete de acuzare pentru fraudarea investitorilor şi condamnată la 11 ani şi trei luni de închisoare.

În conformitate cu legislaţia federală, Holmes trebuie să ispăşească 85% din pedeapsă, chiar dacă sentinţa îi este redusă pentru bună conduită. Tabăra penitenciară federală Bryan, unde Holmes a fost obligată să îşi ispăşească pedeapsa, găzduieşte în principal femei încarcerate la nivel federal cu gulere albe şi fără violenţă şi nu are gardurile şi regulile stricte ale închisorilor de securitate superioară. Este un program axat pe muncă, care le cere tuturor deţinuţilor să aibă un loc de muncă timp de cel puţin 90 de zile.

Holmes a încercat să îşi amâne executarea pedepsei, susţinând că ar trebui să poată rămâne în afara arestului preventiv în timp ce solicită un nou proces pe baza unor presupuse abateri din partea acuzării. Judecătorul districtual american Edward Davila a respins aceste cereri, declarând că un nou proces sau o anulare a verdictului de vinovăţie era puţin probabilă.

Holmes şi-ar fi petrecut ultimele zile de libertate alături de partenerul ei, Billy Evans, şi de cei doi copii ai lor. Procesul ei a fost amânat iniţial deoarece a dat naştere primului ei copil în iulie 2021 şi a apărut la audierea pentru pronunţarea sentinţei în noiembrie, însărcinată cu cel de-al doilea copil, care s-a născut în martie.

Sunny Balwani, fostul partener de afaceri şi sentimental al lui Holmes, a fost condamnat pentru toate cele 12 capete de acuzare de fraudă de care a fost acuzat, iar în aprilie şi-a început pedeapsa de 13 ani într-o închisoare din California.

Încarcerarea ambilor capi de afiş ai Theranos marchează sfârşitul poveştii dramatice a Theranos – o companie pe care Holmes a fondat-o în 2003, după ce a renunţat la Universitatea Stanford la 19 ani. Ea a promis o tehnologie revoluţionară care ar putea efectua sute de teste de sănătate pe o singură picătură de sânge, adunând milioane de dolari în finanţare de la susţinători de renume precum fostul secretar de stat Henry Kissinger şi magnatul media Rupert Murdoch.

Theranos a fost evaluată la peste 10 miliarde de dolari la apogeul său din 2014, până când, în 2015, un reportaj din Wall Street Journal a dezvăluit deficienţe în tehnologia de bază a companiei – ceea ce a dus la destrămarea rapidă a instituţiei. Până în 2018, Theranos s-a dizolvat.

De-a lungul procesului, echipa de apărare l-a prezentat pe Holmes drept un tânăr fondator ambiţios şi naiv care nu era conştient de măsura în care tehnologia Theranos funcţiona defectuos. Înainte de pronunţarea sentinţei, Holmes şi-a exprimat regretul că i-a dezamăgit pe „oamenii care au crezut în noi”.
„Sunt devastată de eşecurile mele”, a spus ea. „În fiecare zi, în ultimii ani, am simţit o durere profundă pentru ceea ce au trecut oamenii pentru că i-am dezamăgit. Îmi regret eşecurile cu fiecare celulă a corpului meu”.
Sentinţa aspră – mult mai lungă decât cele 18 luni de arest la domiciliu cerute de echipa lui Holmes – se crede că a creat un nou precedent în Silicon Valley şi în ciclul său de hype care a permis companiei Theranos să obţină atât de mult succes cu atât de puţine controale şi echilibre.

După ce îşi va ispăşi pedeapsa, ea va trebui să fie eliberată sub supraveghere timp de trei ani şi a fost obligată să plătească 452 de milioane de dolari ca despăgubire victimelor fraudei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău