A furat milioane de dolari dintr-un fond de sănătate şi le-a cheltuit pe un site pentru adulţi. Ce pedeapsă riscă acum

16 Aug. 2021, 09:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Aug. 2021, 09:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Un fost contabil al unei organizații non-profit afiliate la școala de medicină a Universității din Florida de Sud a pledat vinovat de deturnarea a aproape 13 milioane de dolari, cheltuind cea mai mare parte din sumă pe un site pentru adulți, relatează CTV News.

Ralph Puglisi, în vârstă de 59 de ani, riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. Puglisi a lucrat pentru University Medical Service Association, care asigură personal și sprijin pentru USF Health și alți furnizori de servicii medicale din zona Tampa Bay.

Potrivit documentelor judiciare, Puglisi a cheltuit aproape 12 milioane de dolari americani pe un site pentru adulți care permite utilizatorilor să se aboneze la canale aparținând anumitor femei, care se dezbracă și se angajează în acte sexuale.

O investigație a arătat că Puglisi s-a abonat la un canal care aparținea logodnicei fiului său vitreg și au împărțit profituri de aproape 750.000 USD, Puglisi luând 60%.

„Echipa de investigație a dezvoltat o teorie de lucru conform căreia Puglisi a lucrat fie cu directorii furnizorului de conținut pentru adulți, fie cu profilurile feminine ale furnizorului de conținut pentru adulți pentru a beneficia financiar de fondurile încasate”, au scris procurorii.

The Times spune că Puglisi este acuzat, de asemenea, că a făcut plăți de 647.000 USD către o companie pe care o deținea împreună cu soția sa, plus alte cheltuieli, inclusiv: 374.000 USD pentru călătorii personale, 191.000 USD pentru chiria unui membru al familiei și 120.000 USD pentru îmbunătățiri în locuinţă.

Frauda a fost descoperită în noiembrie, ceea ce a dus la concedierea lui Puglisi, a șefului său și a auditorului intern al Asociației Serviciilor Medicale Universitare.

Avocatul lui Puglisi, Anthony Rickman, a declarat într-o declarație că clientul său cooperează și ia măsuri pentru a restitui banii.

Realitatea Live

26 Ian. 2022, 23:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2022, 23:20 // Actual //  Lupu Eduard

Aşa numiţii crypto-infractori au spălat în 2021 circa 8,6 miliarde de dolari în criptomonede, un avans de 30% prin comparaţie cu anul precedent, arată noi date publicate de Chainalysis, citate de Yahoo Finance.

În total, criptomonedele furate din 2017 până la finalul anului trecut valorează peste 33 de miliarde de dolari, majoritatea sumei fiind trimisă de-a lungul timpului către exchange-uri centralizate.

Cea mai mare diferenţă între spălarea banilor fiat şi spălarea criptomonedelor este că, având în vedere transparenţa inerentă a blockchain-ului, putem monitoriza mai uşor felul în care infractorii mută criptomonede între portofele şi servicii crypto, în încercarea de a-şi converti fondurile în cash.”

Raportul arată că finanţele descentralizate (DeFi) au început să joace un rol mult mai mare în spălarea criptomonedelor, în vreme ce 17% din fondurile trimise de pe portofele ilicite s-au îndreptat către protocoale descentralizate, de la doar 2% în 2020.

Totodată, Chainalysis subliniază diferenţa între furt şi escrocherie. Adresele asociate cu acte de furt au trimis sub jumătate din fondurile sustrase către platforme de tip DeFi – peste 750 de milioane de dolari în criptomonede.

De exemplu, „armata” de hackeri a Coreei de Nord, responsabilă de furarea a 400 de milioane de dolari în crypto, a folosit protocoale DeFi pentru a spăla banii.
Pe de altă parte, escrocii trimit majoritatea fondurilor către adrese din exchange-uri centralizate.

Cercetarea realizată de Chainalysis a luat în calcul cantitatea de criptomonede trimise de pe adrese ilicite către adrese găzduite de servicii.

„Dacă nu există niciun mod prin care să accesezi fondurile, nu există de la bun început nicio motivaţie să comiţi infracţiuni cu criptomonede – de aceea, spălatul de bani se afla la baza tuturor altor infracţiuni cu criptomonede”, reiese din textul redactat de Chainalysis.

Totuşi, banii spălaţi au reprezentat doar 0,05% din volumul total de tranzacţii din 2021. Prin comparaţie, anul trecut au fost spălaţi între 800 de miliarde şi 2.000 de miliarde de dolari în aşa-zişii bani fiat, emişi de băncile centrale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău