A început Moldova Digital Summit – cel mai mare eveniment în domeniul digital din regiune

06 Iun. 2024, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
06 Iun. 2024, 15:00 // Actual //  Soroceanu Olga

Prima zi a celui mai mare eveniment în domeniul digital găzduit vreodată de Moldova, se desfășoară astăzi, 6 iunie, la Chișinău, atrăgând peste 4000 de oaspeți. Moldova Digital Summit 2024 reprezintă o oportunitate importantă pentru țara noastră de a demonstra, inclusiv pe plan internațional, evoluția digitalizării, având deja 60% dintre serviciile publice digitale, cu misiunea ca în următorii ani să devină un stat 100% digital. 

Moldova Digital Summit nu este dedicat doar celor din comunitatea Tehnologiilor Informaționale, aici se poate regăsi oricine, indiferent de interese sau domeniul său de activitate, deoarece transformarea digitală are impact asupra tuturor oamenilor și influențează viața fiecăruia. 

 „Mă bucur foarte mult pentru comunitatea noastră digitală, apreciez faptul că avem în Republica Moldova talentul de a crea, dar și talentul de a integra cunoștințele disponibile pe planetă. Vă felicit pentru realizările extraordinare în domeniul digital! Garanțiile sectorului IT, în Moldova IT Park au fost extinse până în 2035. Ați creat oportunități extraordinare pentru mediul de afaceri, dar și pentru atâta lume, atâția tineri. Vă mulțumesc că aveți o contribuție extraordinară la mediul de afaceri din Republica Moldova și la imaginea Republicii Moldova ca un HUB IT pentru comunitatea internațională. Începând cu acest an, vom demara proiectul Parcul Viitorului și acolo va exista o infrastructură fizică „end-to-end”, în așa fel încât să avem și comunitatea de afaceri, și startup-urile, și sistemul educațional într-un singur loc, ca să putem să colaborăm și să creăm valoare. Începând cu anul viitor vom lansa fondul de investiții pentru startup-uri și în felul acesta vom finanța împreună „unicornii” generați din Republica Moldova.”, a declarat Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova.

„Ne dorim un stat 100% digital, o societate 100% digitală, începând de la relațiile dintre oameni, relațiile dintre cetățeni și stat, relațiile dintre antreprenori și stat. Suntem un lider regional la capitolul digitalizare – avem 60% din serviciile publice pentru antreprenori deja disponibile digital, iar până la sfârșitul anului vrem să avem 75% și apoi să tindem spre 100%. În secolul XXI statul nu mai înseamnă coridoare, ghișee, hârțoage, ștampile etc. Statul digital este aici, invizibil și disponibil, 24/24, 7 zile pe săptămână. Asta înseamnă un stat modern – fără timp pierdut, fără corupție, fără nervi, fără bani, fără birocrați care prea des irosesc timpul cetățenilor în procese interminabile. Astăzi vă oferim tuturor acces la aplicația guvernamentală EVO, care este doar un început. De azi, EVO este mereu cu tine în telefonul mobil! Este soluția pentru multiplele probleme, solicitări, necesități ale cetățeanului în relația sa cu statul. În aplicație aveți actele de identitate, permisul de conducere, actele mașinii etc. Peste 300 de servicii publice sunt disponibile aici, în EVO, pe care puteți să o instalați acum. Totul, într-un singur loc.” , a menționat Dumitru Alaiba, Vicepremier, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Aplicația EVO se află în testare publică și poate fi accesată pe evo.gov.md, iOS (build 138), Android (build 108)  sau de pe paginile de pe rețelele de socializare ale aplicației. Cei care deja au aplicația, sunt încurajați să o șteargă și să o reinstaleze.

Transformarea digitală – pe scenă, în lumina reflectoarelor

Pentru Moldova Digital Summit, la Chișinău Arena au fost instalate 3 scene, gata să găzduiască discuții, prezentări ale inovațiilor, ateliere tematice, dar și istorii de succes din domeniul digitalizării. Pe scena principală – Arena Maresunt programate să se desfășoare în total 25 de paneluri, în cadrul cărora peste 50 de lideri locali și internaționali sunt invitați să vorbească despre transformarea digitală la nivel guvernamental, dezvoltarea unui ecosistem digital global, inteligența artificială, securitatea cibernetică. Pe a doua scenă – Workshops – pe parcursul a 20 de ateliere, experți renumiți prezintă bunele practici pentru exporturile IT în Marea Britanie și alte state, parteneriate comerciale, dar și oportunități de finanțare pentru startup-uri. Astfel, startup-urile locale au ocazia să se dezvolte semnificativ, obținând finanțare de la investitorii care le apreciază ideile. Cea de-a 3-a scenă – Showcaseeste rezervată antreprenorilor care își împărtășesc istoriile de succes, fiind o ocazie valoroasă pentru participanți de a se inspira și a deveni motivați să pună în practică recomandările celor care au reușit.

Zona EXPO – networking și numeroase oportunități pentru afaceri 

În zona EXPO a evenimentului sunt lansate mai multe noutăți din digitalizare. Cei 1000 m² sunt dedicați expozițiilor de inovații digitale, oportunităților pentru stabilirea întâlnirilor de afaceri și semnarea unor noi parteneriate comerciale. Aici au fost deja stabilite peste 100 de întrevederi bilaterale între participanți, care astfel reușesc să-și extindă posibilitățile de networking, inclusiv prin intermediul unei aplicații prin care pot programa întâlniri cu alte persoane de la eveniment. Zona EXPO este împărțită în 4 zone tematice:

Digitalization in GOV –  aici participanții au acces la toate noutățile despre digitalizarea serviciilor publice și chiar pot obține semnătura electronică. De asemenea, pot asista la intrarea în etapa de testare publică a aplicației EVO, care revoluționează modul de accesare a serviciilor publice, sau pot afla detalii despre MIA Plăți Instant pentru afaceri, noua soluție care facilitează tranzacționarea printr-un simplu cod QR sau printr-un singur clic. 

Corporates, Startups & Investments – zonă dedicată inovațiilor, serviciilor și soluțiilor digitale prezentate de companii internaționale precum Mastercard, Orange, Google, Fortinet, IBM. Cei interesați de sectorul IT din Moldova pot vizita standurile MITP, Startup Moldova, Agenția de Investiții și ATIC.

Research & Innovation cele mai recente inovații și cercetări, cu participarea Universității Tehnice a Moldovei, Tekwill și a proiectului „Tehnologiile Viitorului”. Aici participanții pot descoperi inițiative și proiecte inovatoare în domeniile EdTech, FinTech, AI, VR etc.

Startup Alley – zonă de atracție pentru antreprenori și vizitatori curioși, unde peste 30 de startup-uri locale își expun produsele și serviciile inovatoare. 

Dacă, după atâtea experiențe digitale și informații captivante, participanții au nevoie să se răcorească, au la dispoziție înghețată și băuturi răcoritoare în zona Food Court.

Multe alte inovații și noutăți, printre care și prezentarea buletinului de identitate digital, sunt pe agenda celei de-a doua zile a summitului, pe 7 iunie. 

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reunește principalii factori de decizie din sectorul public și privat, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a explora cele mai recente tendințe și bune practici în transformarea digitală. Summitul oferă o platformă pentru dialog și colaborare la nivel înalt despre cum să valorificăm puterea tehnologiei pentru a construi un viitor mai incluziv, sustenabil și prosper pentru Moldova.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC)Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP)Agenția de Investiții a MoldoveiTechnovatorStartup Moldova, Tekwill și Universitatea Tehnică a Moldovei, cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ukraine Moldova Entreprise Fund, cu susținerea Proiectului OPTIM, finanțat de Elveția (sau Guvernul Elveției) și implementat de Helvetas, precum și Moldova Cybersecurity Rapid Assistance Project 2.0 finanțat de Uniunea Europeană, și EU Partnership Mission în Republica Moldova, dar și e-Governance Academy Estonia.

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală