A intrat în vigoare măsura de interzicerea a exportului de fructe și legume, din unele regiuni ale țării, în Rusia

15 Aug. 2022, 04:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Aug. 2022, 04:30 // Actual //  MD Bani

De astăzi, 15 august, importul de produse vegetale din mai multe regiuni ale Moldovei va fi interzis în Federația Rusă din cauza depistării încălcării normelor de carantină, potrivit declarației Iuliei Melano, consilierul șefului Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară.

„Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale reglementate pe teritoriul Federației Ruse din regiunile Republicii Moldova începând cu 15 august 2022”, a spus Melano.

Este vorba de restricții aplicate produselor din Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialobeni, Nisporeni, Leova, Ocnița, Orhei Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești, Ungheni, Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia.

Melano, a precizat că motivul interdicției este încălcarea repetată a normelor de carantină a produselor din Republica Moldova.

„Partea moldovenească a fost informată în mod repetat de acest lucru de către instituție. Cu toate acestea, nu a existat un răspuns adecvat. Măsurile luate de partea moldovenească pentru a respecta cerințele fitosanitare internaționale și ruse la furnizarea de produse reglementate către Federația Rusă sunt insuficiente.”, a precizat Melano.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 16:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 16:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Ungaria a împrumutat în luna aprilie un miliard de euro de la mai multe bănci chineze, a dezvăluit joi portalul financiar portfolio.hu care citează datele publicate de Agenţia pentru administrarea datoriei statului (AKK), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, împrumutul a fost luat de statul maghiar de la băncile chineze China Development Bank, China Eximbank şi filiala maghiară a Bank of China. Împrumutul trebuie rambursat până la data 19 aprilie 2027 şi ar urma să finanţeze investiţii în infrastructura de transport, energie şi high-tech.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, care analizează modalităţile prin care să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

În luna mai, preşedintele Chinei, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orban, cu prilejul primului său turneu european din ultimii cinci ani, şi cu această ocazie Xi Jinping a spus că Ungaria şi China vor demara o “epocă de aur” în relaţiile bilaterale.

Portfolio.hu subliniază că detaliile referitoare la costul creditului şi termenii de rambursare a creditului chinez nu au fost dezvăluite, dar a adăugat că acest credit a dus ponderea împrumuturilor în valută în datoria naţională a Ungariei până la 29,8%.

În luna aprilie, autorităţile de la Budapesta au anunţat că vor amâna investiţii în valoare de aproape două miliarde de dolari, în cadrul măsurilor care vizează reducerea deficitului bugetar, care recent a urcat până la 4,5% din PIB, pe fondul unei reveniri economice modeste.

Chiar dacă Ungaria a făcut unele progrese în deblocarea fondurilor europene necesare pentru modernizarea economiei sale, finanţări în valoare de miliarde de euro rămân în continuare suspendate pe fondul îngrijorărilor Bruxelles-ului cu privire la statul de drept.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău