A studiat viticultura în Germania şi a revenit la baştină, la Mirceşti, unde a creat propria vinărie, cu sprijinul UE

17 Oct. 2024, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 09:25 // Actual //  bani.md

Arcadie Foșnea a revenit în satul natal Mircești, raionul Ungheni, după ce a studiat viticultura în Germania. Pasiunea pentru vin și dorul de casă l-au determinat să renoveze un vechi conac și să construiască o afacere de familie.

„Am fost norocos să plec în 1997 în Germania, unde am făcut studii în vinificație și viticultură până în 2009. Acolo m-am molipsit, m-am inspirat și tare îmi doream să creez o mică vinărie”, afirmă Arcadie Foșnea, proprietarul „Cramei Mircești”.

Crama Mircești, întinsă pe 15 hectare de viță-de-vie la o altitudine de 360 de metri—cea mai înaltă podgorie din Republica Moldova—cultivă 14 soiuri de struguri. Vinurile autentice produse aici sunt apreciate atât pe plan local, cât și internațional, fiind exportate în țări precum România, Austria, Germania, Olanda, Portugalia, China și Japonia.

 

Succesul cramei nu ar fi fost posibil fără sprijinul Uniunii Europene. În 2021, prin Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, Arcadie Foșnea a obținut un grant în valoare de 30 de mii de euro, care a accelerat dezvoltarea afacerii.

„Ceea ce am făcut noi este un proiect mai sofisticat: de la plantarea viței-de-vie, la reconstrucția conacului, crearea facilităților de turism și de producere a vinului. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijin. Ne-au ajutat și donatorii, fondurile europene; suntem beneficiari la diferite componente: eficiența energetică prin panouri solare, transformator electric, dotarea bucătăriei, spațiilor de ședere a oaspeților. Suportul lor nu este doar pentru noi, este pentru comunitate. Fiecare leu sau euro investit aici se întoarce ulterior în impozite, locuri de muncă”, spune vinificatorul.

Crama Mircești îmbuteliază anual aproape 100 de mii de sticle de vin, contribuind semnificativ la economia locală și promovând turismul în regiune. Toate, cu multă muncă a vinificatorului şi ajutorul parteneriatelor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău