Arcadie Foșnea a revenit în satul natal Mircești, raionul Ungheni, după ce a studiat viticultura în Germania. Pasiunea pentru vin și dorul de casă l-au determinat să renoveze un vechi conac și să construiască o afacere de familie.
„Am fost norocos să plec în 1997 în Germania, unde am făcut studii în vinificație și viticultură până în 2009. Acolo m-am molipsit, m-am inspirat și tare îmi doream să creez o mică vinărie”, afirmă Arcadie Foșnea, proprietarul „Cramei Mircești”.
Crama Mircești, întinsă pe 15 hectare de viță-de-vie la o altitudine de 360 de metri—cea mai înaltă podgorie din Republica Moldova—cultivă 14 soiuri de struguri. Vinurile autentice produse aici sunt apreciate atât pe plan local, cât și internațional, fiind exportate în țări precum România, Austria, Germania, Olanda, Portugalia, China și Japonia.
Succesul cramei nu ar fi fost posibil fără sprijinul Uniunii Europene. În 2021, prin Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, Arcadie Foșnea a obținut un grant în valoare de 30 de mii de euro, care a accelerat dezvoltarea afacerii.
„Ceea ce am făcut noi este un proiect mai sofisticat: de la plantarea viței-de-vie, la reconstrucția conacului, crearea facilităților de turism și de producere a vinului. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijin. Ne-au ajutat și donatorii, fondurile europene; suntem beneficiari la diferite componente: eficiența energetică prin panouri solare, transformator electric, dotarea bucătăriei, spațiilor de ședere a oaspeților. Suportul lor nu este doar pentru noi, este pentru comunitate. Fiecare leu sau euro investit aici se întoarce ulterior în impozite, locuri de muncă”, spune vinificatorul.
Crama Mircești îmbuteliază anual aproape 100 de mii de sticle de vin, contribuind semnificativ la economia locală și promovând turismul în regiune. Toate, cu multă muncă a vinificatorului şi ajutorul parteneriatelor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.