Absolventele Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I și-au prezentat afacerile în cadrul Demo & Alumni Day

09 Dec. 2022, 17:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:08 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Cu mari emoții și mândrie, UN Women și XY Partners anunță despre încheierea Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I. Pentru a prezenta rezultatele obținute, pe 8 decembrie, am organizat Demo & Alumni Day unde participantele au prezentat afacerile în fața donatorilor, mentorilor și mentorelor, a reprezentanților și reprezentantelor mediului de afaceri din Republica Moldova și a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

În cadrul evenimentului de închidere, Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova a încurajat antreprenoriatul feminin și a apreciat rezultatele pe care participantele au reușit să le obțină în trei luni. 

„Abilitarea economică a femeilor se numără printre prioritățile strategice ale UN Women.  Credem cu desăvârșire că, oferind suport femeilor în vederea dezvoltării propriilor afaceri și angajarea în câmpul muncii, le ajutăm să-și sporească stima de sine, să-și crească veniturile, să devină independente financiar, astfel contribuind la comunități echitabile și economii mai puternice.”

La evenimentul oficial de închidere, publicul  a asistat la sesiunea de pitching a opt dintre participantele programului implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women cu susținerea financiară a Suediei, la prezentarea totalurilor. 

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Oxana Paierele, Coordonatoare programe la Ambasada Suediei la Chișinău a felicitat absolventele programului, subliniind că ideile, curajul și inițiativa lor inspiră. 

„Dezvoltarea economică incluzivă este una din prioritățile strategice ale Suediei în asistența pentru dezvoltare pentru Republica Moldova. Prin proiectele educaționale și de mentorat, cu elemente de sub-grantare, destinate femeilor, se contribuie la crearea unor afaceri noi dar și la dezvoltarea celor existente. Prin urmare, se contribuie la creșterea comunității femeilor de afaceri. ”

Astfel, opt participante ale Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I au avut la dispoziție câte trei minute pentru a prezenta într-un mod inedit ideile de afaceri, precum și cunoștințele obținute în perioada celor trei luni de program. 

La final de eveniment, invitații și invitatele au participat la sesiuni de networking cu absolventele Programelor de Pre-Accelerare: Antreprenoriat Feminin I, II, III, IV unde s-au abordat subiecte ce țin de Leadership și Managementul echipei, Marketing și comunicare, Comerț online și vânzări B2C, Dezvoltarea afacerii și vânzări B2B.

În cadrul Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I, care a durat trei luni, participantele au muncit cot la cot alături de mentori/-e locali/-e și internaționali/-e pentru a-și dezvolta afacerile. În acest sens au participat la ateliere despre Dezvoltare de produs, Servicii Client, Vânzări, Marketing și Marketing Digital, etc, acestea fiind componente-cheie în dezvoltarea unei afaceri. La prima ediție a programului au participat afaceri cu potențial în domenii precum frumusețe, industria ușoară și alimentară, turism, IT, etc.

Un element inovativ pe care l-am testat în cadrul primei ediții a Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin a fost organizarea a trei întâlniri non-formale cu femei de afaceri din Republica Moldova. 

Participantele din cadrul Programului de Accelerare: Antreprenoriat Feminin I au fost selectate din cele patru ediții ale Programului de Pre-accelerare: Antreprenoriat Feminin.

Acest program este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău