Acționarii Purcari au aprobat distribuirea unor dividende de 114.110.000 lei și inițiază răscumpărare de acţiuni

28 Apr. 2021, 16:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
28 Apr. 2021, 16:27 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Acţionarii producătorului de vinuri Purcari (simbol bursier WINE) au aprobat distribuirea unor dividende în sumă totală de 26 milioane lei românești, echivalentul a 114,11 milioane de lei moldovenești din profiturile acumulate. Astfel, se va acorda un dividend de 1,30 lei românești pe acţiune (echivalentul a 5,71 lei moldovenești), precum şi derularea unui program de răscumpărare de acţiuni.

Acest program va avea loc după majorarea capitalului social emis la 40 milioane de actiuni ordinare conform deciziei AGEA din 29 martie 2021.

În acest sens, acţionarii au autorizat Consiliul de Administraţie să majoreze capitalul prin emiterea a maxim 1 milion de acţiuni noi, prin intermediul uneia sau mai multor emisiuni, scrie Ziarul Financiar.

Purcari are 550 milioane de lei românești capitalizare. De la începutul anului, acţiunile WINE înregistrează o creştere de 26%, pe fondul unor tranzacţii de 49 milioane de lei românești, arată datele BVB.

Dividendele vor fi plătite pe 9 septembrie, iar termen ex-date este 19 august. Dividendele vor fi acordate ulterior majorării de capital pentru distribuirea de acţiuni gratuite.

Acţionarii au votat în Adunarea Generală a Acționarilor din 28 aprilie şi executarea unui program de rascumparare a unui numar maxim de 369.156 din actiuni, la un pret care să nu depăşească cu mai mult de 5% preţul mediu de piaţă al acţiunilor de la ultimele cinci sesiuni ale bursei, inainte de efectuarea achiziţiei respective.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie