Acționarii Purcari au aprobat distribuirea unor dividende de 114.110.000 lei și inițiază răscumpărare de acţiuni

28 Apr. 2021, 16:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
28 Apr. 2021, 16:27 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Acţionarii producătorului de vinuri Purcari (simbol bursier WINE) au aprobat distribuirea unor dividende în sumă totală de 26 milioane lei românești, echivalentul a 114,11 milioane de lei moldovenești din profiturile acumulate. Astfel, se va acorda un dividend de 1,30 lei românești pe acţiune (echivalentul a 5,71 lei moldovenești), precum şi derularea unui program de răscumpărare de acţiuni.

Acest program va avea loc după majorarea capitalului social emis la 40 milioane de actiuni ordinare conform deciziei AGEA din 29 martie 2021.

În acest sens, acţionarii au autorizat Consiliul de Administraţie să majoreze capitalul prin emiterea a maxim 1 milion de acţiuni noi, prin intermediul uneia sau mai multor emisiuni, scrie Ziarul Financiar.

Purcari are 550 milioane de lei românești capitalizare. De la începutul anului, acţiunile WINE înregistrează o creştere de 26%, pe fondul unor tranzacţii de 49 milioane de lei românești, arată datele BVB.

Dividendele vor fi plătite pe 9 septembrie, iar termen ex-date este 19 august. Dividendele vor fi acordate ulterior majorării de capital pentru distribuirea de acţiuni gratuite.

Acţionarii au votat în Adunarea Generală a Acționarilor din 28 aprilie şi executarea unui program de rascumparare a unui numar maxim de 369.156 din actiuni, la un pret care să nu depăşească cu mai mult de 5% preţul mediu de piaţă al acţiunilor de la ultimele cinci sesiuni ale bursei, inainte de efectuarea achiziţiei respective.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 17:53 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Directorul executiv al Philip Morris International, producătorul ţigărilor Marlboro în afara Statelor Unite, a declarat că firma pe care o conduce nu va mai vinde ţigări în Marea Britanie în aproximativ 10 zece ani, scrie burkinafaso.kivazen.com.

CEO-ul companiei, Jacek Olczak, a declarat că marca emblematică a țigării Marlboro a companiei va fi scoasă de pe rafturi în Marea Britanie în următorul deceniu. De asemenea, Olczak i-a cerut guvernului britanic să interzică ţigările în următorul deceniu, comparându-le cu maşinile pe benzină şi motorină, care vor fi interzise în Regatul Unit începând cu 2030.

Potrivit responsabililor, mişcarea face parte din eforturile companiei de a opri folosirea ţigăilor tradiţionale.

„Ne putem imagina o lume fără ţigări. Cu cât se va întâmpla mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea. Cu informaţii şi reglementări corecte, evenimentul ar putea avea loc în zece ani în anumite ţări. Iar problema ar putea fi rezolvată odată şi pentru totdeauna”, susţine Olczak.

Lupta împotriva țigărilor din ultimii ani a fost legată de problemele grave de sănătate cauzate de fumatul tutunului în întreaga lume.

Olczak a devenit CEO al companiei în luna mai și intenționează să conducă schimbarea „fără fum” a companiei. Potrivit acestuia, noua misiune a companiei este să găsească și să ofere „alternative mai puțin dăunătoare la țigări” pentru milioane de oameni care altfel ar fuma.

Philip Morris International operează separat de Philip Morris USA, care produce ţigările Marlboro în Statele Unite şi este o divizie a Altria Group. Compania s-a despărţit de Philip Morris USA în 2008 şi a anunţat recent o serie de planuri prin care se va transforma într-o companie anti-tutun, plănuind să cumpere grupul farmaceutic britanic Vectura, care face inhalatoare pentru astm. Achiziţia este estimată la 1 miliard de lire sterline.

Grupurile anti-fumat din Regatul Unit au criticat mişcarea, acuzând companiile de tutun că încearcă să dea impresia că se gândesc la sănătatea clienţilor, în timp ce vând alte produse pe bază de tutun, scrie The Guardian.

Fumatul ucide la nivel global peste 8 milioane de oameni în fiecare an. Din total, 1,2 milioane de persoane sunt nefumătoare, acestea murind din cauza expunerii constante la fumul de ţigară, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii . Dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel mondial, 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală