Acuzații grave în adresa președintelui Moldovagaz! Ar fi implicat în războiul hibrid al Rusiei împotriva Moldovei

18 Oct. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2023, 09:40 // Actual //  bani.md

Membrul Consiliului Energocom, Alexaandr Slusari îl acuză președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, de semnarea actelor cu Gazprom fără documente justificative și propagare de informații false despre prețurile gazelor.

Slusari, a adus la cunoștință opiniei publice o situație tensionată la Moldovagaz, unde președintele Vadim Ceban a semnat actele de verificare cu Gazprom privind recunoașterea datoriilor, fără a avea documente confirmative pentru majoritatea sumelor revendicate de concernul rus. Slusari afirmă că nici în cadrul auditului, nici Gazprom și nici Ceban nu au prezentat aceste documente esențiale.

Ceban a refuzat categoric să recunoască rezultatele auditului, lăsând multe întrebări fără răspuns. Potrivit lui Slusari, președintele Moldova Gaz a difuzat informații false în emisiuni televizate, susținând că prețurile de achiziție a gazului de către Energocom ar fi cu 100-120 dolari mai mari decât prețurile reale. De asemenea, Ceban a omis să dezvăluie oferta Gazpromului pentru Moldova în ultimul trimestru al anului 2023, știind că prețurile vor depăși 700 de dolari.

Recent, Moldovagaz a avertizat public cu privire la deconectarea posibilă a Centralei Termoelectrice Nord și a Termoelectricei din cauza datoriilor. Slusari a subliniat că aceste două entități intră în categoria consumatorilor protejați și nu pot fi deconectate în timpul stării de urgență, iar informațiile despre deconectare au fost propagate de mass-media, ridicând suspiciuni cu privire la intențiile reale ale autorităților.

Într-o notă mai amplă, Slusari a întrebat dacă acțiunile lui Ceban fac parte din războiul hibrid al Rusiei sau reprezintă o toleranță excesivă din partea Guvernului. El a adus în discuție și articolul 20, litera g) din legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, care oferă posibilitatea modificării procedurilor de numire și destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice. Slusari a adus în discuție precedentul cu Aeroportul Chișinău, sub controlul lui Șor, și a cerut guvernanților să intervină pentru a pune ordine la Moldova Gaz, considerată tot mai mult o entitate care subminează statalitatea Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO