VIDEO „Un vin bun cu Mihai Druţă” – „Sânzienele”, un cupaj creat din soiuri autohtone de struguri

23 Oct. 2023, 17:48
 // Categoria: Slider // Autor:  Palade Maria
23 Oct. 2023, 17:48 // Slider //  Palade Maria

Mihai Druţă, somelierul de top din Republica Moldova, dar şi degustatorul etalon din lumea întreagă, titlu obţinut în anul 2019, a analizat cinci vinuri din soiuri autohtone produse în ultimii ani de Castel Mimi.

Degustarea a avut loc în cadrul rubricii tradiţionale „Un vin bun cu Mihai Druţă” şi a început cu vinul copajat „Sânzienele. După ce a analizat eticheta, culoarea vinului, mirosul şi gustul acestuia, Mihai Druţă a expus caracteristicile vinului.

„O culoare limpede, cristalină, strălucitoare. În aromă avem un amalgam de fructe, o aromă foarte fructată. Persistă fructele albe  – para, caise, măr. Desluşim şi aromele de „Viorica”, dar nu sunt ţipătoare, ceea ce bucură. La gust este uşor, are o aciditate foarte bună. L-aş recomanda să fie servit ca un aperitiv”, susţine Mihai Druţă, preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Moldova.

Pentru a înţelege „Sânzienele” şi a savura vinul, este important ca bucatele să fie alese corespunzător.

„Avem un vin foarte uşor. Are 12,5% alcool şi se asociază cu mâncăruri foarte uşoare. Ar putea fi peştele, dar nu un peşte la grătar, dar un peşte copt, un peşte de textură mai uşoară. Salatele la fel sunt potrivite. Pentru a primi plăcere de la vinul pe care îl consumaţi este necesar să respectaţi anumite temperaturi de servire. În cazul nostru aş recomanda ca acest vin să-l serviţi maxim la 8 °C”, susţine somelierul Mihai Druţă.

„Sânzienele” este un vin produs din struguri autohtoni de „Feteasca Regală”, „Feteasca Albă” şi „Viorica”, de către Castel Mimi – promotorul vinurilor din soiuri autohtone.

„Vă îndemn să descoperiţi soiurile autohtone, pentru că ele prezintă un potenţial deosebit pentru vinificaţia din Republica Moldova. Soiurile autohtone ar putea să ne promoveze peste hotare şi ar putea să uimească pe cei care sunt interesaţi să descopere cultura şi ţara noastră”, a conchis Mihai Druţă.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău