VIDEO „Un vin bun cu Mihai Druţă” – „Sânzienele”, un cupaj creat din soiuri autohtone de struguri

23 Oct. 2023, 17:48
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
23 Oct. 2023, 17:48 // Slider //  MD Bani

Mihai Druţă, somelierul de top din Republica Moldova, dar şi degustatorul etalon din lumea întreagă, titlu obţinut în anul 2019, a analizat cinci vinuri din soiuri autohtone produse în ultimii ani de Castel Mimi.

Degustarea a avut loc în cadrul rubricii tradiţionale „Un vin bun cu Mihai Druţă” şi a început cu vinul copajat „Sânzienele. După ce a analizat eticheta, culoarea vinului, mirosul şi gustul acestuia, Mihai Druţă a expus caracteristicile vinului.

„O culoare limpede, cristalină, strălucitoare. În aromă avem un amalgam de fructe, o aromă foarte fructată. Persistă fructele albe  – para, caise, măr. Desluşim şi aromele de „Viorica”, dar nu sunt ţipătoare, ceea ce bucură. La gust este uşor, are o aciditate foarte bună. L-aş recomanda să fie servit ca un aperitiv”, susţine Mihai Druţă, preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Moldova.

Pentru a înţelege „Sânzienele” şi a savura vinul, este important ca bucatele să fie alese corespunzător.

„Avem un vin foarte uşor. Are 12,5% alcool şi se asociază cu mâncăruri foarte uşoare. Ar putea fi peştele, dar nu un peşte la grătar, dar un peşte copt, un peşte de textură mai uşoară. Salatele la fel sunt potrivite. Pentru a primi plăcere de la vinul pe care îl consumaţi este necesar să respectaţi anumite temperaturi de servire. În cazul nostru aş recomanda ca acest vin să-l serviţi maxim la 8 °C”, susţine somelierul Mihai Druţă.

„Sânzienele” este un vin produs din struguri autohtoni de „Feteasca Regală”, „Feteasca Albă” şi „Viorica”, de către Castel Mimi – promotorul vinurilor din soiuri autohtone.

„Vă îndemn să descoperiţi soiurile autohtone, pentru că ele prezintă un potenţial deosebit pentru vinificaţia din Republica Moldova. Soiurile autohtone ar putea să ne promoveze peste hotare şi ar putea să uimească pe cei care sunt interesaţi să descopere cultura şi ţara noastră”, a conchis Mihai Druţă.

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău