Acuzații grave! Maia Sandu spune că la Moldovagaz s-a furat ca-n codru foarte mulți ani

18 Nov. 2021, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 09:10 // Actual //  Lupu Eduard

Noi știm că la Moldovagaz s-au făcut foarte multe lucruri abuzive timp de zeci de ani și am tot auzit că sunt implicați în scheme de corupție oameni de la Moldovagaz și din Guvern, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Dacă ne amintim, în 2017, a fost modificată legea care interzice Curții de Conturi să facă verificări la Moldovagaz și la alte întreprinderi din această categorie. Și până în 2017 se găsea cineva de la guvernare care făcea tot posibilul ca să nu ajungă Curtea de Conturi la Moldovagaz. Și e clar de ce se făcea acest lucru, pentru că cineva voia să ascundă anumite lucruri de acolo”, a precizat Maia Sandu.

În opinia președintelui, acolo e clar că o parte din datorii s-au acumulat managementului defectuos și datorită corupției. Or, pe lângă auditul internațional trebuie și un control. „Și o să ne putea da cu părerea ce s-a întâmplat la această companie”.

Problema e că la Moldovagaz s-a furat foarte mulți ani și o parte din aceste datorii pe care le prizintă Gazprom vin de pe urma managementului defectuos și a corupției. Va fi mai greu acum să se descopere aceste scheme pentru că au trecut mulți ani, dar oricum merită să fie făcute verificări”, a mai spus Sandu.

Maia Sandu s-a întrebat retoric de ce nu s-au făcut rezerve de gaz când prețurile erau mici ca să nu pățească guvernul ceea ce s-a întâmplat recent să rămâi fără gaze a doua zi.

După expirarea contractului cu Gazprom, secretarul de presă al concernului, Serghei Cuprianov declara că Republica Moldova trebuie să-și achite inițial datoria pe care o are la gaz li după să se așeze la masa de negocieri. Datoria invocată era de 403 mil. USD, iar cu tot cu penalități se ridică la 709 mil. USD.

În protocolul contractului la gaz dintre Moldovagaz și Gazprom nu se regăsește suma datoriei pe care urmează să o ramburseze compania moldovenească. Aceasta urmează a fi stabilită după efectuarea auditului.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara anterior că pe parcursul a 30 de ani în care s-au semnat protocoale nu a fost rezolvată problema acestor datorii. Unele dintre ele sunt încă din anul 1994. ”Este important să fie stabilită suma acestor creanțe după care în 5 ani să se găsească soluții de reeșalonare”.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Televiziunile controlate de persoanele incluse în lisat de sancțiuni urmează să rămână fără licență. Este vorba de posturile tv ale liderului Ilab Șor. Într-o conferință de presă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că Guvernul vine cu un proiect de lege, care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și va transmisă spre consultare publică așa numitul proiect al legii Magnițki Moldova. Este un proiect de lege complex, care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior au transpus legislația Magnițki în propria legislație, a mai anunțat ministrul Justiției.

„Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului de exemplu Consiliul Audiovizual va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor care sunt incluse în lista de sancțiuni. Totodată, proiectul precede că Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni”, a punctat Litvinenco, citat de realitatea.md.

Posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, și-au schimbat directorul general și, se pare, au ajuns sub controlul lui Ilan Șor, Acesta mai are în proprietate TV6 și Orhei TV.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău