Polonezii înarmează Moldova până în dinți! Au trimis Chișinăului un transport uriaș de muniții

01 Iun. 2023, 16:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 16:27 // Actual //  Lupu Eduard

Polonia a anunțat joi după-amiaza că a predat Republicii Moldova un „transport uriaș” de arme și muniții pentru a o ajuta să facă față tentativelor de destabilizare ale Rusiei, relatează Polsat News.

Ministrul polonez al internelor, Mariusz Kaminski, a fost cel care a făcut anunțul, afirmând că transportul este destinat ministerului afacerilor interne de la Chișinău în contextul în care Republica Moldova a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze țara prin răsturnarea guvernului său pro-occidental.

„Am decis să predau poliției moldovenești un uriaș transport de arme, muniții și echipamente”, a anunțat joi după-amiaza Kaminski, după ce premierul polonez Mateusz Morawieck a ajuns în Rep. Moldova alături de aproape alți 50 șefi de stat și lideri europeni pentru summitul Comunității Politice Europene.

„În ziua vizitei premierului Morawiecki la Chișinău, șase avioane poloneze dotate cu echipamente pentru prevenirea încercărilor de destabilizare a țării au ajuns în Moldova”, a declarat ministrul polonez al internelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Moldova independentă și suverană, rezistând tentativelor de destabilizare internă, are nevoie de sprijinul nostru. De aceea am decis să predau poliției moldovenești un imens transport de arme, muniții și echipamente din serviciile subordonate Ministerului de Internelor și Administrației”, a motivat Mariusz Kaminski.

Kaminski a precizat că echipamentele au ajuns deja în Rep. Moldova, fiind transportate în cursul nopții cu șase avioane, dintre care două aeronave C-130 Hercules și patru CASA C-295M.

Kaminski a mai anunțat că Polonia l-a adăugat miercuri pe lista sa de sancțiuni pe oligarhul moldovean pe Ilan Şor, unul dintre pionii centrali ai tentativelor Moscovei de a destabiliza Chișinăul, alături de partidul său pro-rus „ȘOR”.

 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău