Adio centrale pe gaz! Data de la care UE le interzice complet, stabilită

26 Sept. 2023, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Sept. 2023, 13:12 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană interzice centralele pe gaz. Noua directivă reformată a fost publicată deja în Jurnalul Oficial UE. Persoanele care vor să obțină certificate energetice trebuie să le înlocuiască cu pompe de căldură. A fost stabilită și data la care intră în vigoare directiva.

Uniunea Europeană interzice centralele pe gaz. Noua directivă reformată a fost publicată deja în Jurnalul Oficial UE. Persoanele care vor să obțină certificate energetice trebuie să le înlocuiască cu pompe de căldură. A fost stabilită și data la care intră în vigoare directiva.

Centralele pe gaz sunt interzise de Uniunea Europeană. Noua directivă cu privire la eficiența energetică (UE) 2023/1791 a fost publicată în Jurnalul Oficial UE. Ea va intra în vigoare în 20 de zile de la momentul publicării, iar țările membre au la dispoziție doi ani pentru a o pune în aplicare.

Prin interzicerea centralelor pe gaz, UE vrea să realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Fiecare țară trebuie să aibă o economie națională de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru 2024 – 2026 trebuie să aibă o economie de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. Până în 2030, fiecare stat membru UE trebuie să aibă o economie anuală finală de 1,9%.

Directiva UE prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Centralele pe gaz trebuie înlocuite unele mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Există și excepții, în cazul anumitor industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

Uniunea Europeană promovează noi oportunități de electrificare. Centralele pe gaz pot fi înlocuite de pompele de căldură, care au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. UE promovează și vehiculele electrice ca măsură de economisire a energiei.

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice, pentru ziarulromanesc.de.

Pompele de căldură au început să fie din ce în ce mai populare în Europa. În prezent există 14,84 milioane de pompe de căldură la nivel european. Cele mai multe astfel de sisteme de încălzire sunt în Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Danemarca, Franța și Italia.

Pompele de căldură pot fi alimentate cu energie electrică regenerabilă. Pe lângă faptul că sunt mai econome, ele au o eficiență de trei ori mai mare față de centralele pe gaz. Pompele de căldură folosesc același mecanism ca și aerul condiționat.

Prețul acestor pompe de căldură este unul destul de ridicat. Piața din România este dominată în prezent de centralele pe gaz. În țări precum Norvegia, Suedia sau Finlanda, pompele de căldură se pot achiziționa prin subvenții de cel puțin de 1.200 de euro. Acest lucru i-a încurajat pe proprietari să aleagă această variantă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Briefing de presă susținut de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman
04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!