Admiterea la USM! Lista specialităților de licență cu cele mai mici taxe

23 Iul. 2021, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:41 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Trei specialități din cadrul facultăților Universității de Stat din Moldova (USM) pot fi studiate, cu frecvență zilnică, la cele mai mici taxe față de altele, în cazul în care te vei număra printre studenții care nu au reușit să ajungă în lista bugetarilor. Este vorba despre Antropologie și Filozofie din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, dar și despre Biblioteconomie, asistenţă informaţională şi arhivistică din cadrul Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării.

Un contract la una din specialitățile enumerate mai sus costă 5.000 de lei.

Cu 500 de lei mai mult, costă alte 28 de specialități din cadrul diferitor facultăți. Spre exemplu, la Facultatea de Biologie și Pedologie toate specialitățile costă 5.500 de lei. Aceeași informație este valabilă și pentru Facultatea de Fizică și inginerie.

În continuare, taxele pentru alte specialități de la USM cresc la 6.000 de lei, 6.500, 7.000, 7.500 și 8.000.

Cea mai scumpă specialitate este dreptul din cadrul Facultății de Drept a USM. Este vorba despre o taxă de 10.500 de lei.

Amintim că instituțiile superioare din țară au dat startul admiterii. USM așteaptă candidații la studii cu dosarul de acte necesare între 19-30 iulie 2021. Mai multe despre cum are loc admiterea acolo și ce acte anume trebuie să fie prezentate, citește mai jos:

„Performanța ta începe AICI”. Detalii despre ADMITEREA la Universitatea de Stat din Moldova

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală