Ideea acestei afaceri cu jucării ecologice a apărut în timpul pandemiei de Covid-19, atunci când Maxim Alexeev din Molovata Nouă, pasionat de lemnărie şi creator de jucării din lemn, s-a pomenit cu lucrări pe care nu avea unde să le vândă. Dezamăgit, bărbatul era pe punctul să ia calea străinătăţii când una dintre cumpărătoarele sale i-a propus să-şi unească forţele şi să pună pe roate o afacere. Bani pentru investiţie nu aveau şi au decis să aplice la fonduri europene. Au reuşit să obţină încrederea finanţatorilor, au procurat utileje şi s-au extins rapid.
„În mare parte la producerea jucăriilor folosim pomi fructiferi cum ar fi nucul, agudul, părul, cireşul. Materia primă o luăm de la oamenii din sat”, spune Maxim Alexeev, fondator al întreprinderii şi meşterul lemnului de la Molovata Nouă.
„Vindem pe internet, facem livrare în ţară, peste hotare, vindem în ţară la diferite târguri, peste hotare la diferite târguri”, spune Irina Agafiţa, fondatoare a întreprinderii.
Cel mai recent grant obţinut de către cei doi parteneri de afaceri vizează construcţia din temelie a unui atelier modern, supraetajat, care le va permite să producă mai multe jucării şi să angajeze mai multe persoane din localitate. Este un vis realizat după 11 ani, spune Maxim.
„Datorită acestui proiect vom avea hala de producere a visurilor mele. Am visat la ea mult timp, dar cu forţele proprii nu aş fi reuşit”, spune fericit Maxim.
„Noi am câştigat un grant în valoare de 37 mii 500 euro. Acest grant este finanţat de Uniunea Europeană şi Suedia, şi este implementat de Fundaţia Est Europeană. În cadrul acestui proiect construim hala de producere, unde o să avem o sală unde să primim copiii, pentru a face ateliere. Ne dorim să cumpărăm câteva utilaje care ne vor permite să avem o capacitate de producere mai mare şi să avem modele noi de jucării. Visul nostru şi direcţia noastră este de a începe colaborări cu magazine mari de peste hotare şi să facem export”, afirmă cu încredere Irina Agafiţa.