Afacerea secolului! Fabrica de bijuterii din Moldova a cărei podoabe ajung și la 3600 de euro

09 Mart. 2024, 13:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
09 Mart. 2024, 13:30 // Bani și Afaceri //  bani.md

Singura fabrică de bijuterii din Republica Moldova se află la Bălți și produce circa 10 kilograme de podoabe pe lună.

În urmă cu 15 ani, la Bălți, Sergiu Banari a început să lucreze cu metale prețioase. Afacerea lui s-a dezvoltat după o vizită în Africa, iar în 2019 și-a deschis o fabrică de bijuterii.

Magazine de bijuterii la Bălți și Chișinău

La mica fabrică din Bălți muncesc 40 de persoane. Angajații lui Sergiu Banari fac totul, de la topirea metalelor prețioase până la fabricarea bijuteriilor. Podoabele realizate de meșterii bijutieri din Bălți se vând în magazinele deschise de omul de afaceri la Bălți și în capitala Chișinău.

„Această companie se deosebește de celelalte moldovenești prin faptul că aici nu lucrează nici o rudă. Aici este o producție cu tehnologie foarte înaltă. Am dezvoltat propria noastră tehnologie de rafinare.

Adică, curățarea aurului vechi de toate impuritățile străine. Noi realizăm toate bijuteriile din fabrica „Milenium”, doar din aur pur – 999,9, pentru a obține proba necesară a liderului mondial Legor, o companie italiană”, spune Sergiu Banari, director general la compania „Milenium”, pentru NordNews.

Verighetele, mândria fabricii din Bălți

Bijuteriile realizate de meșterii fabricii de la Bălți sunt făcute din argint, aur roșu și aur alb. Iar mândria fabricii „Milenium” sunt verighetele, realizate într-un număr foarte mare de modele.

„Specialitatea – verighete. Producem verighete, le turnăm, le aducem la această condiție. Pentru astfel de inele de logodnă este necesară o tăiere specială, utilaje speciale. Au freze diamantate care taie metalul si dau efectul de margini lucioase”, spune Maxim Roșca, bijutier de la fabrica din Bălți.

În fiecare lună, pentru a fi pe placul publicului, meșterii de la „Milenium” crează în fiecare lună până la 40 de noi modele de bijuterii.

Cât costă aceste bijuterii

Prețurile bijuteriilor produse la Bălți pornesc de la 500 de lei , dar pot ajunge și la prețuri de 70 de mii de lei moldovenești (3.600 de euro).

„Din iulie 2024 vor fi comenzi individuale, dar pe un segment exclusiv. Adică, de la 50-60 de mii de lei și mai mult pentru o bijuterie. Acestea vor fi colecții create în colaborare cu vedete regionale și de talie mondială. Vor fi colecții de diamante, safire, cu specificul nostru național”, spune Sergiu Banari, directorul general al companiei de bijuterii „Milenium”

Fabrica de la Bălți produce, în fiecare lună, circa 10 kg de bijuterii.

Cifra de afaceri a companiei „Milenium” ar putea ajunge, în 2024, la circa 70 de milioane de lei (360.000 de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO