Agricultura moldovenească este subdezvoltată, iar zootehnia este admirabilă,…,dar lipsește cu desăvârșire

05 Sept. 2022, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2022, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Agricultura Moldovei este subdezvoltată axată pe materie primă care este vândută la export cu prețuri foarte mici care nu permite nici dezvoltarea agenților economici dar nici a statului în sine, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea într-o conferință de presă.

„Vorbim de o situație incipientă a proceselor de producție agricolă. Vorbim și de tehnologii foarte vechi folosite de agricultori în procesul de producere a grâului și de prelucrare a pământului. Acest lucru scade din competitivitate la nivel regional”, a explicat Bolea.

Ministrul a vorbit și de lipsa sistemul de irigare, care în ultimi 30 de ani a fost nimicit în totalitate cu mici excepții.

Bolea s-a referit și la zootehnie care, potrivit lui, practic lipsește

„O altă ramură este zootehnia. Vorbim de 240 de ferme unde cresc 9000 de vaci de lapte și 14 mii de bovine pentru carne. Deci, Republica Moldova nu are zootehnie și cumulul de factori externi a și dus la situația catastrofală din agricultură”, a spus Bolea.

Ministrul a spus că împreună cu Guvernul elaborează un pachet de măsuri urgente pentru reducerea din impactul negativ a acestor crize asupra agricultorilor. „S-a luat decizia de plată la 100% de costul accizei, și asta e 2 lei și 95 de bani la fiecare kg de motorină, până la cantitatea de 64 de tone de motorină folosită de un agent economic. Asta ar însemna că marea majoritate, 100% din agricultorii mici și mijlocii vor primi contra valoarea accizei la motorină în totalitate”.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău