Al șaselea pachet de sancțiuni: Liderii UE au convenit asupra unui plan de blocare a importurilor de petrol rusesc

31 Mai 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Mai 2022, 09:10 // Actual //  MD Bani

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui plan de blocare a peste două treimi din importurile de petrol rusești, transmite BBC.

Interdicția este un compromis care nu va afecta importurile de petrol prin conducte deocamdată, în urma opoziției Ungariei.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a oprit „o sursă uriașă de finanțare” pentru mașina de război rusă.

Măsurile fac parte dintr-un al șaselea pachet de sancțiuni aprobat la un summit de la Bruxelles, asupra căruia toate cele 27 de state membre au trebuit să cadă de acord.

Michel a spus că UE a convenit, de asemenea, măsuri puternice care vizează cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, și trei radiodifuzori care aparțin statului.

Membrii UE s-au luptat ore întregi pentru a-și rezolva divergențele legate de interzicerea importurilor de petrol rusești, principalul său adversar fiind Ungaria.

Compromisul a urmat săptămâni de dispute până când s-a convenit că va exista „o scutire temporară pentru petrolul care vine prin conducte către UE”, a declarat domnul Michel reporterilor.

Din acest motiv, sancțiunile imediate vor afecta numai petrolul rusesc transportat în UE pe mare – două treimi din totalul importat din Rusia.

Dar, în practică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că domeniul de aplicare al interdicției va fi mai larg, deoarece Germania și Polonia s-au oferit voluntar să-și reducă propriile importuri prin conducte până la sfârșitul acestui an.

„Au rămas aproximativ 10-11% care sunt acoperite de sudul Druzhba”, a spus Von der Leyen, referindu-se la conducta rusă care furnizează petrol către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Consiliul European va revizui această scutire „cât mai curând posibil”, a adăugat ea.

Interzicerea importurilor de petrol rusesc a fost propusă inițial de Comisia Europeană – care elaborează legi pentru statele membre – în urmă cu o lună.

Dar rezistența, în special din partea Ungariei, care importă 65% din petrolul său din Rusia prin conducte, a împiedicat ultima rundă de sancțiuni a UE.

Alte țări fără ieșire la mare, precum Slovacia și Republica Cehă, au cerut și ele mai mult timp din cauza dependenței lor de petrolul rusesc.

Premierul ungar Viktor Orban a menținut o atitudine dură în timpul discuțiilor, acuzând Comisia Europeană pentru că nu a negociat în mod corespunzător interdicția cu țările membre.

El a spus că energia este o „problemă serioasă” și că „avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summit, a îndemnat țările UE să înceteze „certurile” lor interne, declarând că au ajutat doar Moscova.

„Toate certurile din Europa trebuie să se termine, dispute interne care nu fac decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra dumneavoastră”, a spus Zelensky. „Este timpul să nu fiți separați, nu fragmente, ci un întreg”, a spus el.

Prim-ministrul letoniei Krisjanis Karins a spus că țările membre nu ar trebui să se „împotmolească” în propriile interese personale.

„Ne va costa mai mult. Dar sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu viața”, a spus el.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO