Alertă energetică: Moldova se pregătește pentru oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina

19 Aug. 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Începând cu 1 septembrie 2024, capacitatea de transport a gazoductului transbalcanic la punctul de interconectare transfrontalieră „PI Căușeni” dintre Ucraina și Moldova, în regim reverse-flow, va fi majorată la 11,5 milioane de metri cubi pe zi, oferind o capacitate fermă. Anterior, pe acest punct, era disponibilă doar o capacitate întreruptibilă de până la 10,0 milioane de metri cubi pe zi.

De asemenea, pe aceeași dată, la punctul de interconectare „PI Grebenyky” dintre Moldova și Ucraina, în regim reverse-flow, va fi lansată o capacitate fermă de 1,0 milion de metri cubi pe zi, față de capacitatea întreruptibilă de până la 4,0 milioane de metri cubi pe zi disponibilă anterior.

Această măsură aduce multiple avantaje pentru traderi, furnizori și consumatorii de gaze naturale din Republica Moldova, în special în contextul unei posibile opriri a tranzitului de gaze naturale rusești prin Ucraina, prin punctul de interconectare transfrontalieră „PI Sudzha”.

Secretarul de stat, Constantin Borosan, subliniază că această creștere a capacității va spori securitatea energetică a țării, asigurând astfel acoperirea întregului necesar de consum al Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene, prin gazoductul transbalcanic și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

De asemenea, traderii și furnizorii vor beneficia de o previziune mai bună, având posibilitatea de a rezerva capacitate de transport fermă, garantând astfel livrarea gazelor naturale în orice moment.

Totodată, dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale va fi consolidată, iar Coridorul Vertical de Gaze, care leagă terminalele LNG din Grecia cu depozitele de stocare din Ucraina, va deveni mai atractiv pe întregul său traseu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2024, 09:57 // Actual //  bani.md

Membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-au adresat la Curtea de Apel, invocând narativele manipulatorii ale Mariei Zaharova, care susținea că în Rusia s-au înregistrat mai mulți moldoveni decât în Italia pentru alegeri, dar se deschid mai puține secții de votare.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse declara pe 17 septembrie că deși în Rusia s-au înscris pentru alegeri peste 8000 de moldoveni, Chișinău instituie acolo cinci secții de votare, în timp ce în Italia, unde în 2024 au fost aproximativ 2500 de înregistrări prealabile – 60.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a explicat pentru „Teleradio-Moldova” că decizia a fost luată din două considerente. El s-a referit la tendința și dinamica participării la vot a cetățenilor Republicii Moldova în Federația Rusă, care este în descrește, dar și la riscurile de securitate în războiul cu Ucraina.

O zi mai târziu, pe 18 septembrie, socialiștii din Moldova au anunțat că vor cere instanței să oblige Comisia Electorală Centrală să revizuiască decizia și să mărească numărul secțiilor de votare din Federația Rusă.

„Numărul secțiilor de votare din afara țării se stabilește în funcție de mai mulți factori și nu se bazează doar pe datele înregistrării prealabile. Comisia Electorală Centrală examinează, în primul rând, participarea alegătorilor la secțiile de votare din străinătate la ultimele 3 scrutine. Complementar sunt analizate și datele oferite de către Ministerul Afacerilor Externe, Biroului Relații cu Diaspora, dar și cele furnizate de autoritățile locale, referitoare la numărul conaționalilor stabiliți în statul gazdă”, a precizat pentru Realitatea anunțul socialiștilor Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a CEC.

Precizăm că, peste hotarele Republicii Moldova urmează să fie deschise 234 de secții de votare la alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE, desfășurate concomitent pe 20 octombrie 2024.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău