Algoritmul Bitcoin se schimbă. Cum îi afectează asta pe cei ce minează criptomoneda

16 Aug. 2021, 15:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 15:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

A devenit pur și simplu mai dificil și mai puțin profitabil să minezi după Bitcoin. La fiecare 2016 blockuri rezolvate, sau mai ușor spus la fiecare două săptămâni, Bitcoin își resetează dificultatea minării. În dimineața zilei de vineri, sistemul de codare al Bitcoin a făcut cu 7,3% mai grea rezolvarea unui block (modalitatea propriu-zisă prin care se obțin criptomonedele prin minare).

Dacă privești în urmă, acest vârf atins în privința dificultății minării este unul prea mare, însă nu este nici surprinzător, nici alarmant. Acesta marchează prima creștere majoră de la momentul interzicerii minării în China, și nu face decât să confirme un trend care era deja observabil: unii dintre cei care minau din China își găsesc noi locuri din care să poată rezolva blockuri, potrivit CNBC.

Și chiar dacă nu mai este la fel de avantajos să „sapi” după Bitcoin ca înainte de auto-corecția algoritmului, minerii continuă să facă mult mai mulți bani în prezent decât făceau înainte de interdicția impusă în mai de Guvernul Chinei. „Nivelurile hashrate-ului (puterea de calcul totală folosită pentru minare/tranzacții în sistemele blockchain n.r.) sunt încă la un nivel scăzut cu 42,1% de la vârful atins în mai 2021, când s-a produs plecarea minerilor din China”, a afirmat Jason Deane, un analist cripto de la firma de consultanță Quantum Exonomics. Acel deficit de hashrate înseamnă că cei care sunt conectați în rețeaua Bitcoin la momentul actual fac bani frumoși.

O rețea mare rămasă pe umerii unui număr mai mic de „mineri”

Când China i-a înlăturat pe toți minerii de cripto de pe teritoriile sale în această primăvară, mai mult de jumătate din puterea de calcul conectată la rețeaua Bitcoin s-a închis. Asta a însemnat că minerii aflați în celelalte părți alel lumii au trebuit să substituie deficitul. Mai puțini minieri și mai puțină putere de calcul a s-a tradus automat prin faptul că verificarea tranzacțiilor și rezolvarea de blockuri noi devine mai greu și durează mai mult.

Însă, asemenea mecanismului unui ceas, algoritmul Bitcoin și-a auto-corectat această deviație de la normă, iar în luna iulie, rețeaua a întregistrat o coborâre-record de 28% în nivelul dificultății. Brusc, a devenit mai ușoară crearea de noi criptomonede Bitcoin, și comunicatea minerilor a putut din nou să rezolve blockuri de tranzacții într-o durată medie de zece minute.

Însă odată cu ultima ajustare operată de Bitcoin, Jason Deane afirmă că este cu 7,3% mai puțin profitabil să minezi Bitcoin. „Pornind de la ipoteza în care costurile și hashrate-ul rămân aceleași, minarea este la fel de simplă cum părea la început”, a declarat acesta, referindu-se la faptul că este nevoie de mai multă putere de calcul pentru ca minarea să se facă la fel de rapid ca anterior, și deci aceasta este mai costisitoare.

Modificarea nivelului de dificultate reflectă, de asemenea, faptul că lumea „mineritului” de Bitcoin și-a atins deja nivelul maxim în termeni de hashrate. Începând cu sfârșitul lunii iunie, minerii și-au reluat rapid locurile pe web.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău