Algoritmul Bitcoin se schimbă. Cum îi afectează asta pe cei ce minează criptomoneda

16 Aug. 2021, 15:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 15:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

A devenit pur și simplu mai dificil și mai puțin profitabil să minezi după Bitcoin. La fiecare 2016 blockuri rezolvate, sau mai ușor spus la fiecare două săptămâni, Bitcoin își resetează dificultatea minării. În dimineața zilei de vineri, sistemul de codare al Bitcoin a făcut cu 7,3% mai grea rezolvarea unui block (modalitatea propriu-zisă prin care se obțin criptomonedele prin minare).

Dacă privești în urmă, acest vârf atins în privința dificultății minării este unul prea mare, însă nu este nici surprinzător, nici alarmant. Acesta marchează prima creștere majoră de la momentul interzicerii minării în China, și nu face decât să confirme un trend care era deja observabil: unii dintre cei care minau din China își găsesc noi locuri din care să poată rezolva blockuri, potrivit CNBC.

Și chiar dacă nu mai este la fel de avantajos să „sapi” după Bitcoin ca înainte de auto-corecția algoritmului, minerii continuă să facă mult mai mulți bani în prezent decât făceau înainte de interdicția impusă în mai de Guvernul Chinei. „Nivelurile hashrate-ului (puterea de calcul totală folosită pentru minare/tranzacții în sistemele blockchain n.r.) sunt încă la un nivel scăzut cu 42,1% de la vârful atins în mai 2021, când s-a produs plecarea minerilor din China”, a afirmat Jason Deane, un analist cripto de la firma de consultanță Quantum Exonomics. Acel deficit de hashrate înseamnă că cei care sunt conectați în rețeaua Bitcoin la momentul actual fac bani frumoși.

O rețea mare rămasă pe umerii unui număr mai mic de „mineri”

Când China i-a înlăturat pe toți minerii de cripto de pe teritoriile sale în această primăvară, mai mult de jumătate din puterea de calcul conectată la rețeaua Bitcoin s-a închis. Asta a însemnat că minerii aflați în celelalte părți alel lumii au trebuit să substituie deficitul. Mai puțini minieri și mai puțină putere de calcul a s-a tradus automat prin faptul că verificarea tranzacțiilor și rezolvarea de blockuri noi devine mai greu și durează mai mult.

Însă, asemenea mecanismului unui ceas, algoritmul Bitcoin și-a auto-corectat această deviație de la normă, iar în luna iulie, rețeaua a întregistrat o coborâre-record de 28% în nivelul dificultății. Brusc, a devenit mai ușoară crearea de noi criptomonede Bitcoin, și comunicatea minerilor a putut din nou să rezolve blockuri de tranzacții într-o durată medie de zece minute.

Însă odată cu ultima ajustare operată de Bitcoin, Jason Deane afirmă că este cu 7,3% mai puțin profitabil să minezi Bitcoin. „Pornind de la ipoteza în care costurile și hashrate-ul rămân aceleași, minarea este la fel de simplă cum părea la început”, a declarat acesta, referindu-se la faptul că este nevoie de mai multă putere de calcul pentru ca minarea să se facă la fel de rapid ca anterior, și deci aceasta este mai costisitoare.

Modificarea nivelului de dificultate reflectă, de asemenea, faptul că lumea „mineritului” de Bitcoin și-a atins deja nivelul maxim în termeni de hashrate. Începând cu sfârșitul lunii iunie, minerii și-au reluat rapid locurile pe web.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ