Alocații majorate veteranilor și lichidatorilor avariei de la Cernobîl. Prestațiile sociale vor crește până la 550 lei

23 Sept. 2021, 23:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 23:07 // Actual //  MD Bani

De la 1 octombrie curent, veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, veteranii războiului din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și persoanele care au luptat pentru integritate Republicii Moldova în 1992, vor primi alocații mai mari de la stat. Un proiect în acest sens a fost aprobat, astăzi, de Parlament în prima lectură, scrie Realitatea.md.

Pentru persoanele cu dizabilități de pe urma celui de-al doilea război mondial, alocația se va majora cu 550 de lei, în funcție de gradul de dizabilitate:

  • cu dizabilități severe –  de la 1000 la 1550 de lei;
  • cu dizabilități accentuate – de la 850 la 1400 lei;
  • cu dizabilități medii – de la 775 la 1325 de lei.

De asemenea, cu 550 de lei se va majora și alocația persoanelor cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și persoanelor care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomică Electrică Cernobîl.

Astfel, în funcție de gradul de dizabilitate, alocația se va majora:

  • cu dizabilități severe – de la 800 la 1350 de lei;
  • cu dizabilități accentuate – de la 650 la 1200 lei;
  • cu dizabilități medii – de la 575 la 1125 de lei.

Pentru soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al doilea război mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace, căzuți la datorie, sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați, ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, alocația se va majora de la 500 la 750 de lei. De aceeași majorare vor beneficia și copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați.

Proiectul prevede majorarea alocației de stat, de la 500 la 750 de lei și pentru unul dintre părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova căzuți la datorie, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decedați, participanților la acțiunile de luptă din Afganistan, precum și participanților la acțiunile de luptă de pe teritoriile altor state, victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917–1990.

Circa 75 de persoane, decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial, vor dispune de o alocație cu 325 de lei mai mare.

Pentru implementarea acestui proiect va fi necesară alocarea de mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat, estimate la circa 31,0 mln de lei pentru trei luni ale anului 2021.

Urmare a adoptării, de către Parlament, a acestui proiect 37 698 de persoane vor beneficia de o alocație de stat majorată, conform calcului estimativ efectuat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău