Azi dimineață, în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a fost aprobat un amendament important care amână intrarea în vigoare a Legii nr. 34 privind decontările în numerar. Astfel, legea nu va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025, așa cum era prevăzut inițial, ci va fi aplicabilă abia din 1 aprilie 2025.
Potrivit declarației lui Radu Marian, această amânare oferă mai mult timp pentru îmbunătățirea procedurilor de transfer electronic și bancar în cazul tranzacțiilor imobiliare între persoane fizice. Legea are ca scop limitarea tranzacțiilor în numerar între două persoane fizice, impunând un plafon de 100 de salarii medii pe economie pentru tranzacțiile de imobile (aproximativ 1,6 milioane de lei sau 80.000 de euro în 2025) și 50 de salarii medii pe economie pentru tranzacțiile de automobile. Orice tranzacție care depășește aceste sume va trebui să fie realizată prin mijloace electronice.
Radu Marian a subliniat că, în această toamnă, a fost creat un grup de lucru care să optimizeze procesul de transfer electronic pentru tranzacțiile imobiliare. Acesta a precizat că au fost înregistrate progrese semnificative în simplificarea procedurii de prezentare a documentelor justificative necesare pentru depunerea numerarului la instituțiile financiare, dar că mai sunt de rezolvat anumite probleme legate de diferențele de curs valutar în tranzacțiile cu euro.
„Este important să înțelegem că reducerea numerarului în economie aduce costuri mai mici, mai multă transparență și un risc redus de fraudă sau spălare de bani. Aceasta este o practică deja implementată în multe țări europene și dezvoltate”, a declarat Radu Marian, subliniind că, de exemplu, Uniunea Europeană a stabilit recent o limită de 10.000 de euro pentru tranzacțiile în numerar, iar Ucraina a introdus de mult o limită similară de 24.000 de lei.