Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este realizabilă în viitorul apropiat, dacă autoritățile își continuă eforturile, spune Ambasadorul Belgiei la Chișinău, Evert Maréchal. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate la RLIVE TV, în care a vorbit despre sprijinul Belgiei pentru țara noastră și recomandările sale pentru succesul integrării europene.
„Cel mai bine, ce ar trebui să faceți, este ca autoritățile, guvernul, să continue eforturile inițiate până acum, care sunt destul de pozitive. Eforturi majore au fost făcute în direcția aderării la Uniunea Europeană. Și eu zic că este esențial să continuați conform acestor angajamente”, a declarat diplomatul.
Belgia, membră fondatoare a UE, sprijină Moldova nu doar prin proiecte bilaterale, ci și prin intermediul Uniunii Europene și al organizațiilor internaționale. Printre inițiativele recente, Maréchal a menționat un forum de afaceri Benelux desfășurat la Chișinău și un proiect de cofinanțare pentru purificarea apelor în zonele rurale.
„Republica Moldova are universități bune, are resurse umane de calitate, și, dacă să comparăm cu, de exemplu, Belgia sau cu alte state membri ale UE, este relativ ieftină, deci e factorul costurilor. Este unul foarte atractiv pentru orice investitor.
La moment, sunt direcționate fonduri masive pentru modernizarea țării, pentru modernizarea economiei, ceea ce, la fel, le va permite companiilor din Belgia, la fel ca și din alte state membre UE, să contribuie și acestea, prin intermediul parteneriatelor cu companiile din Republica Moldova… prin implementarea proiectelor cu oameni din domeniul transporturilor, a mobilității, a agriculturii. Eu văd foarte multe oportunități”, a punctat Evert Maréchal.
În ceea ce privește prioritățile interne, diplomatul belgian a subliniat că „reformele fundamentale în domeniul statului de drept, drepturilor omului, bunei guvernanțe și luptei împotriva corupției sunt esențiale pentru a câștiga încrederea cetățenilor și a partenerilor europeni”.
Ambasadorul a respins ferm miturile legate de amenințările la identitatea culturală:
„Uniunea Europeană nu e despre aceasta. Uniunea Europeană este despre aspecte de dezvoltare economică, transport, mobilitate, mediul înconjurător, agricultura, comerțul, dezvoltare digitală. Uniunea Europeană nu are nimic de-a face cu tradițiile locale. Nici un stat membru până acum nu a reclamat, nu s-a plâns că Uniunea Europeană cumva le amenință tradițiile sau identitatea. Din contra, Uniunea Europeană susține promovarea patrimoniului identitar, diversitatea identitară”.
În lupta cu dezinformarea, Evert Maréchal a recomandat Moldovei să investească în sisteme de monitorizare a informațiilor și în alfabetizare mediatică:
„Dezinformarea este indubitabil o amenințare, o amenințare pe care o vedem tot mai mult prezentă în toate țările. Și este important pentru autorități, în primul rând, să se organizeze mai bine în sensul creării unui centru STRATCOM, de comunicare strategică, ceea ce deja este realizat în Republica Moldova, nu de mult timp, desigur, dar e nevoie de o bună organizare între instituțiile statului pentru abordarea acestui fenomen de dezinformare.
De asemenea, este foarte important de a pune la punct un sistem de monitorizare care ar detecta elemente de dezinformare și care ar permite autorităților să reacționeze. Și încă o prioritate în ceea ce privește dezvoltarea rezilienței fiecărui cetățean în parte, în fața dezinformării, este accesul la mass-media independentă. Cetățenii trebuie să aibă acces la mass-media fiabile, independente, care nu sunt influențabile de către forțele din afară, de forțe care fac lobby pentru altfel de interese”, a conchis oficialul.