Analist rus : Nu Ucraina are nevoie de o „denazificare” fictivă, ci Rusia are nevoie de o destalinizare reală

03 Apr. 2022, 05:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2022, 05:38 // Actual //  bani.md

Sistemul lui Putin nu poate fi îmbunătățit, reformat, modernizat și nici măcar pur și simplu normalizat. Aceasta duce la distrugerea Rusiei. Dacă există un sistem anti-rus, acesta este Putinismul. Dacă există un simbol al antipatriotismului, uitării și perversiunii fundamentelor de bază ale națiunii, acesta este elita lui Putin, scrie Andrei Kolesnikov, președintele Programului de politică internă și instituții politice a Centrului Carnegie din Moscova.

Este imposibil să pui un semn egal între stat și popor. Dar Putinismul duce la o situație în care un stat necinstiți își transformă cetățenii în oameni necinstiți.

Nimeni nu știe mai bine decât rușii înșiși că un autocrat încolțit devine și mai periculos – pentru lume, dar mai ales pentru cetățenii Rusiei. Artileria își lovește proprii oameni, nu numai din afara granițelor Rusiei către Occident, ci și din interiorul țării.

Putin a ucis neprihănirea istorică a națiunii care s-a bazat pe amintirea sacră a victoriei din 1945 în Marele Război Patriotic. Guvernul lui Putin a păstrat această amintire ca un scut istoric. Dar după ce a tras asupra Kievului și Harkovului, a pierdut acel scut moral. Exploatarea acelei victorii pare deosebit de cinică.

Putinismul și-a pierdut fundamentul istoric, autodeterminarea istorică. A mărunțit, a redus memoria Marelui Război la paradigme și amenințări fictive, la odioasa „denazificare și demilitarizare a Ucrainei”. Acesta este un exemplu istoric uimitor al unui regim politic care sapă la temelia propriei sale legitimități istorice.

Nu Ucraina are nevoie de „denazificare” fictivă, ci Rusia are nevoie de destalinizare reală. Nu s-a lucrat pentru a depăși trecutul dificil, iar acum acest trecut distruge națiunea, simțul ei de sine, autoidentificarea. Ceea ce a mai rămas este defensivă, de parcă națiunea ar fi asediată într-o cetate și suferă de sindromul Stockholm, legându-se cu temnicerul.

Când o țară care pretinde un rol de conducere ca imperiu, deși unul imaginar, se autobombardează chiar și imperiul imaginar dispare. Un imperiu adevărat trebuie să aibă soft power, nu forță disproporționată.

„Sistemul lui Putin nu poate fi îmbunătățit, reformat, modernizat sau chiar pur și simplu normalizat. El duce la distrugerea Rusiei. Dacă există sistem anti-rus, acesta este Putinismul. Dacă există un simbol al antipatriotismului, uitării și perversiunii fundamentele de bază ale națiunii, este elita lui Putin”.

Aliații Rusiei sunt acum armata, Eritreea și Coreea de Nord În sinuciderea politică și economică a regimului Putin, acesta a coborât Rusia la același nivel cu Coreea de Nord. Acest lucru s-a făcut cu consimțământul tacit și laș al elitelor.

O mare putere care a devenit membră a comunităților și organizațiilor internaționale, o țară care și-a făcut drum spre o economie de piață și o constituție democratică, a fost redusă la a fi un spoiler global și apoi o amenințare pentru întreaga lume.

Dar economia rusă nu există în afara economiei globale. Nicio „substituție a importurilor” nu este posibilă fără componente globale și stoc de semințe, transport în containere și importuri tehnologice. „Substituția importurilor” nu există deoarece economia de piață, ca și știința, nu are naționalitate și poate funcționa doar ca economie mondială.

Primul lucru pe care l-a făcut guvernul după începerea „operațiunii speciale” a fost acela de a interzice transferul și exportul de bani, astfel încât cetățenii să nu fugă, ci să fie forțați să împărtășească consecințele deciziilor lor cu elitele – să strângă cureaua acasă, nu să-și pună centurile de siguranță în ultimul avion care pleacă spre blestemul Vest.

Putin a vrut să vorbească cu liderii lumii ca egal și, ca urmare, nimeni nu vorbește cu el. El a fost condamnat la Adunarea Generală a ONU de 141 de națiuni și chiar și fratele mai mare China ar putea privi vecinul său cu o oarecare teamă.

Rușii nu au de ales decât să-și „cultive propria grădină”, adică să se hrănească din propria grădină. Nu există ajutor de primit. Artileria își lovește propriii oameni, notează analistul rus.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău