Antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt susținuți de UE. Oferă peste 420 de mii de euro

18 Mai 2022, 17:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mai 2022, 17:55 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Uniunea Europeană oferă peste 420 de mii de euro pentru susținerea afacerilor competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru, în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Astfel, astăzi, 18 mai 2022, a avut loc ceremonia de acordare a certificatelor de grant pentru două concursuri desfășurate în cadrul programului: „Mentorat în afaceri – Start pentru tineri” și „Crearea de sinergii pentru comunitățile de afaceri competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru”.

La concursul de granturi „Mentorat în afaceri – Start pentru tineri” au aplicat 98 de participanți dintre care au fost aleși 13 tineri câștigători. Proiectele învingătoare vor beneficia de granturi de până la 15.000 euro. Pe lângă asistența financiară, antreprenorii vor beneficia de consiliere pentru a-și extinde activitatea de antreprenoriat. Printre afacerile susținute, se numără producerea cașcavalului artizanal, producția jucăriilor eco din lemn, o linie de împachetare a fructelor uscate, biscuiților, modernizarea echipamentului de producere a oțetului de mere, etc.

Concursul de granturi „Mentorat în afaceri – Start pentru tineri” este la a cincea ediție. Datorită granturilor oferite de UE în cadrul acestui concurs, până acum au fost create 57 de întreprinderi noi și au fost generate peste 300 de locuri de muncă pe malul stâng al Nistrului și în zona de securitate.

„Prin sprijinirea acestor inițiative de afaceri, susținem crearea de noi locuri de muncă, obținerea unor venituri mai mari, inovațiile, toate acestea cu un impact pozitiv pe ambele maluri ale râului Nistru. Deși propunerile câștigătoare reflectă domenii foarte diferite, ele toate au în comun dorința de a lucra împreună și de a valorifica avantajele existente, ceea ce stă la baza cooperării dintre cele două maluri ale râului Nistru, aceasta și fiind esența programului finanțat de Uniunea Europeană – consolidarea încrederii”, a declarat Jānis Mažeiksz, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

De asemenea, cele șase proiecte câștigătoare ale concursului „Crearea de sinergii pentru comunitățile de afaceri competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru”, desfășurat în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova  vor beneficia de finanțare în valoare de 40 mii euro fiecare.

Printre activitățile planificate sunt creșterea nivelului de digitalizare și automatizare a proceselor administrative, formarea competențelor digitale pentru antreprenorii din industriile creative, dezvoltarea turismului, cooperarea apicultorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem produsele și serviciile pe care le veți dezvolta și să cunoaștem oamenii care vor obține noi locuri de muncă. De asemenea, vă invit să deveniți utilizatori și beneficiari ai activităților de cercetare, dezvoltare și digitalizare care vor fi desfășurate de organizațiile de suport în afaceri grație finanțării obținute”, a afirmat  la  ceremonia de acordare a certificatelor de grant Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” a susținut până acum dezvoltarea asociațiilor și organizațiilor de suport în afaceri, pe patru direcții:

  1. apicultură și producerea de miere;
  2. cultivarea de plante medicinale și aromatice; cultivarea noilor soiuri de fructe cu sâmburi, cu potențial de export;
  3. turism regional, industrii creative;
  4. comerț electronic, prin dezvoltarea de piețe locale online sau integrarea întreprinderilor micro, mici, şi mijlocii (IMMM) locale de pe ambele maluri în Rețeaua Întreprinderilor Europene (European Enterprise Network, EEN) pentru oportunități de promovare a exporturilor și schimburi internaționale între afaceri.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău